Helyi közélet

2016.01.02. 19:38

Visszatekintő - Nem engedik a rákot győzni

Nyíregyháza - „Új időszámítás” kezdődött az onkológia nyíregyházi történetében, a Jósa András kórházban.

Nyíregyháza - „Új időszámítás” kezdődött az onkológia nyíregyházi történetében, a Jósa András kórházban.

– A daganatos megbetegedések száma hazánkban sajnos igen magas, ám jó hír, hogy az elhalálozások üteme ettől jóval elmarad, azaz lényegesen eredményesebb a gyógyítómunka. Magyarországon 1999-ben szedte legtöbb áldozatát a rettegett kór, azóta ez a szám folyamatosan csökken, ma már minden második rákbetegség legyőzhető, túlélhető! – mondta el május 11-én a Jósa András Oktatókórházban tett látogatása alkalmával prof. dr. Kásler Miklós, az Országos Onkológiai Intézet főigazgató főorvosa, tanszékvezető egyetemi tanár.

Az intézmény új Onkológiai Tömbjének bejárását megelőző sajtótájékoztatón dr. Adorján Gusztáv, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórház főigazgatója hangsúlyozta: a Pólus projekt keretében a gyermekgyógyászat, az onkológia és a hematológia már beköltözött az új tömbbe, a korszerű gépek jelenleg teszt­üzemben működnek, hamarosan elkezdődhetnek a sugárterápiás kezelések.

Megelőzik vagy orvosolják

– Napjainkban szinte minden magyar családot érint e betegség valamilyen formája. A daganatos megbetegedések harmada megelőzhető, és a kialakult daganatok 50 százaléka egyszer és mindenkorra meggyógyítható! – sorolta dr. Kásler Miklós. Ám ehhez elodázhatatlan az onkológiai centralizáció, hiszen a lehető legtöbbet azzal ártunk a betegeknek, ha „feleslegesen” húzzuk az idejüket, ide-oda küldözgetjük őket különféle vizsgálatokra. Olykor közel fél év is eltelik, mire az orvosok meg tudják állapítani a diagnózist, ezalatt előrehaladottabb stádiumba kerül a rák. Az új onkológiai centrumokban, amilyen a nyíregyházi is, igyekeznek rövid várakozási időt tartani, majd gyorsan és eredményesen gyógyítani valamennyi betegséget. A felszerelt, korszerű „rákkórházak” a daganatos betegek 80–90 százalékát képesek ellátni helyben, csak a speciális eseteket kell továbbküldeni.

KM-PI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában