Helyi közélet

2016.02.07. 16:39

Életmód tanácsadás, játszóház, zenés mesejáték, színielőadás Kisvárdán

Kisvárda - „A vidámság, az alkotás és a kreativitás jegyében kézműves foglalkozással, zenés mesejátékkal, színielőadással, életmód vezetési tanácsadással, kiállítással és más érdekes programokkal várták az érdeklődőket, az elmúlt hét végén, pénteken és szombaton, Kisvárdán.

Kisvárda - „A vidámság, az alkotás és a kreativitás jegyében kézműves foglalkozással, zenés mesejátékkal, színielőadással, életmód vezetési tanácsadással, kiállítással és más érdekes programokkal várták az érdeklődőket, az elmúlt hét végén, pénteken és szombaton, Kisvárdán.

„Kultúrházak Éjjel–Nappal” A Magyar Népművelők Egyesületének tíz évvel ezelőtt elindított országos akciójának a célja, hogy a közművelődés intézményei és civil szervezetei nyitottságának, sokszínűségének és a helyi társadalomban betöltött közösségépítő és – fejlesztő szerepének és lehetőségeinek bemutatása. A kétnapos programok zöme ezúttal az életmód–tanácsadásra épült. A foglalkozások témái, a pozitív gondolkodás, a betegségek lelki okai, a hatékony problémamegoldás a különböző élethelyzetekben voltak a főbb témák. Mindkét napon –pénteken és szombaton– változatos témájú, de mindennapjainkban hasznos információkkal várták az érdeklődőket, a természetgyógyászok és a trénerek. A kétnapos hétvégi programot megnyitójával, Nyakó Béla a Kisvárdai Várszínház és Művészetek Háza Multifunkcionális Oktatási és Kulturális Központ igazgatója indította el.

Játszóház, zenés mesejáték és színi előadás

Szombaton, kilenc órától, viszont változatosabbnál, változatosabb programkínálatok között választhattak a megjelentek. A farsangi játszóház kézműves foglalkozásának keretében, az álarckészítés mellett, dísz és ajándéktárgyakat is készíthetnek a foglalkozás résztvevői. A délelőtt folyamán a budapesti Tihanyi Vándorszínpad előadásában „Mese Mátyás Királyról” címmel mutatták be zenés mesejátékukat, a társulat művészei, az igazságos Mátyás király történetét a gyevi bíróval és a török basával. Délután tovább folytatódott az életmód tanácsadás két előadással, a lélek önkifejezéséről, valamint a hatékony problémamegoldásról volt kötetlen beszélgetés.

Hetven évvel ezelőtt indult a színjátszás Kékcsén

Külön érdekessége volt a szombati nap záró rendezvénye, ahol, a Kékcsei Amatőr Színjátszó Társulat tagjai mutatták be este hat órától A „Déryné hadművelet, avagy a tészta nem étel, a sör nem ital, a medve nem játék!” A darab bemutatása: székely góbéságok; vicces, humoros jelenetekkel átszőve; a jelenet váltások közötti zenés összekötéseket a Kékcsei Asszonykórus és a Borvirágok Együttes közreműködésében valósultak meg. Az előadás szereplői: Gerzsenyi Béláné, Gerzsenyi Péter, Kiss Éva, Magyar Erika, Nyiscsák Sándorné, Révész György.

A Társulat 5 évvel ezelőtt alakult, újraélesztették a településen hosszú évekig szünetelő színjátszást, mely Kékcsén 1945 és 1969 között igen színes közösségi életet biztosított a falu és a környék számára. Az amatőr színjátszás miden klasszikus darabját bemutatták felejthetetlen sikerekkel. A közösség ápolója és kultúra közvetítője id. Gergely Elemérné tanítónő volt. Ma a Társulat vezetője: Nyiscsák Sándorné. A Társulat tagjai őszinte szeretettel erősítik a közösséget Kékcsén és szervesen kapcsolódik hozzájuk a Kékcsei Asszonykórus, akik a zenés darabokban vesznek részt. A Színjátszó Társulat sikereket ért el a Nemzeti Művelődési Intézet felé teljesített feladataiban. A Pajtaszínház adta lehetőséggel részt vett egy Színházi Szemlén, Budapesten a Nemzeti Színházban 2016. január 24–én. Az előadáson a Nemzeti Színház, Kaszás Attila terme zsúfolásig megtelt. A műsort végig kísérte a nézők elismerő tapsa.

Nagyszerű volt az élő zenének, az Asszonykórusnak, a Borvirág Együttesnek, és a Színjátszóknak az összhatása. A Szemle a Nemzeti Művelődési Intézet és a Magyar Teátrumi Társaság együttműködésében, a Magyar Művészeti Akadémia szakmai támogatásával valósult meg. Az elismerő oklevelet, Vidnyánszky Attila a Magyar Teátrumi Társaság elnöke és Polyák Albert a Nemzeti Művelődési Intézet mb. főigazgatója írta alá. A Kékcsei Amatőr Színjátszó Társulat mentora Rák Zoltán, a Móricz Zsigmond Színház színművésze.

Mintegy kétezer résztvevő

A két napos rendezvénysorozat –nyolc különböző program– rövid értékelését a következőkben foglalta össze az intézmény igazgatója Nyakó Béla.

–A két napos rendezvénysorozatunkban igyekeztünk minden korosztálynak megfelelően programunkat kínálni. Ezt bizonyítja az is, hogy az elmúlt hét vége programjain mintegy kétezren vettek részt. Az érdekes és változatos, igényes programokra mindig van „vevő”. Ezt bizonyítja a Kékcsei Amatőr Színjátszó Társulat nagy sikert arató szórakoztató előadása is.

A kétnapos programokkal együtt, Művészetek Háza kiállítóterében sokan megnézték Molnár Pál, 44 képből álló életmű kiállítását, mely február 21–ig. tekinthető meg.

A Művészetek Háza kiállítóterében megtekinthető Molnár Pál, 44 képből álló életmű kiállítása, február 21–ig.

- Vincze Péter -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában