Helyi közélet

2016.02.20. 15:22

Hiteles információhordozó az energetikai tanúsítvány

Nyíregyháza - Jó pár éve él már az a szabályozás, mely szerint az újépítésű ingatlanokhoz, továbbá minden értékesíteni kívánt és tartósan bérbe adott épületre kötelező elkészíttetni egy úgynevezett energetikai tanúsítványt.

Nyíregyháza - Jó pár éve él már az a szabályozás, mely szerint az újépítésű ingatlanokhoz, továbbá minden értékesíteni kívánt és tartósan bérbe adott épületre kötelező elkészíttetni egy úgynevezett energetikai tanúsítványt. A családi otthonteremtési kedvezmény (CSOK) hatályba lépése miatt a közeljövőben egyre több lakás cserélhet gazdát, így talán nem árt újra tisztába tenni, pontosan mit is takar ez a tanúsítvány.

Felkerestünk két nyíregyházi vállalkozást, akik foglalkoznak ezen tanúsítások elkészítésével.

Fűtési rendszer alapján

– Az épületek energetikai jellemzőinek tanúsítását egy korábbi kormányrendelet, illetve annak módosítása írja elő. A ház energetikai besorolását az épület határoló szerkezetei és fűtési rendszere alapján határozzuk meg – kezdte Lencsés Péter, az AGT Studio Kft. ügyvezetője, majd hozzátette: a tanúsítványokat nem készítheti el csak úgy bárki, csak az arra jogosult szakember, a díj pedig a lakások méretétől és típusától függ, általában 12 ezer forintnál kezdődik.

– Az energetikai tanúsítványokat minden adásvételi szerződéshez valamint az egyéves vagy annál hosszabb idejű bérbeadás esetén kötelező elkészíteni – fogalmazott a szakember, akitől megkérdeztük: ki és miért tette kötelező érvényűvé ezen okmányok elkészítését.

– A hazánkra is érvényes szabályozást az Európai Unió vezetői vezették be. Azt a célt tűzték ki, hogy 2020-ig 20 százalékkal csökkentik az unió éves energiafogyasztását. Ezen intézkedések célja, hogy fokozzák a hatékonyságot az energialánc valamennyi szakaszában, a termeléstől a fogyasztói felhasználásig. Képet akarnak kapni arról, hogy a lakó és társasházak milyen energetikai tulajdonságokkal bírnak, s az így szerzett információk is befolyásolják a fejlesztési források elosztását – közölte Lencsés Péter, az AGT Studio Kft. ügyvezetője.

– A tanúsítvány megmutatja, hogy milyen szintű az adott épület energiahatékonysága – folytatja Demeter György, a Demeterv Kft. ügyvezetője. Hozzátette: a tanúsítványban általános esetben az épület éves energiafogyasztását hasonlítják össze (minden energiafajtát az előállításhoz szükséges primer energia váltószámmal korrigálva) egy ugyanolyan méretű, alakú és rendeltetésű épület energiafogyasztásával, amelyik éppen megfelel a jogszabályban rögzített pillanatnyi energetikai követelményeknek.

Demeter György lapunk érdeklődésére elmondta: Európában az összes elfogyasztott energia 40 százalékát az épületekben használjuk fel, ezért foglalkozik kiemelten az unó is a lakások, közintézmények energiahatékonyságával. A szabályozás célja, hogy hosszabb távon csökkenjen az épületek energiafogyasztása, amihez a tanúsítvány, mint hiteles információhordozó, az egyik legjobb ösztönző eszköz – mondta a Demeterv Kft. ügyvezetője.

A teljes cikk elolvasható a kelet.hu-n.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában