Helyi közélet

2016.02.04. 11:48

Széchenyi István élete és művei – kiállítás megnyitó a Nyíregyházi Egyetemen

Nyíregyháza - A Nyíregyházi Egyetem (4400 Nyíregyháza, Sóstói út 31/B) D épületének kerengőjében a „Széchenyi István élete és művei” című pályázatra beérkezett művészeti szakközépiskolások munkáiból, dr. Cserháti László, a Széchenyi Társaság alelnökének megnyitó beszédével kiállítás nyílik február 6-án (szombaton) 12:00 órakor.

Nyíregyháza - A Nyíregyházi Egyetem (4400 Nyíregyháza, Sóstói út 31/B) D épületének kerengőjében a „Széchenyi István élete és művei” című pályázatra beérkezett művészeti szakközépiskolások munkáiból, dr. Cserháti László, a Széchenyi Társaság alelnökének megnyitó beszédével kiállítás nyílik február 6-án (szombaton) 12:00 órakor.

Immár negyedik alkalommal írt ki alkotási-tervezési pályázatot a Nyíregyházi Egyetem Vizuális Kultúra Intézete, és a Művészeti Szakközépiskolák Szövetsége (MŰSZA) a szakközépiskolák tanulói számára, hogy lehetőséget kínáljon az országos megmérettetésre. A témaválasztást az indokolta, hogy Széchenyi István születése 225. évfordulójának megünneplésére 2016-ot Széchenyi Emlékévnek nyilvánította a Széchenyi Emlékbizottság.

A versenyre 63 érvényes pályamű érkezett be, a következő öt műfaj szerint: festmény, sokszorosított grafika, vegyes technika, tervezőgrafika, tárgy. A művészeti szakközépiskolák és az egyetem tanáraiból álló bíráló bizottság műfajonként egy-egy első, második és harmadik díjat adott ki. A pályamunkák egy része a személyt ábrázolta, a másik része pedig a munkásságát jelenítette meg, természetesen képi szimbólumok, metaforák eszközével, néhol a gondolatokat közlő feliratokkal. A versenyművek az iparosítás, az intézményalapítás, a közlekedésreformálás nagy eredményeit mutatják, illetve a gondolkodó, önérzetes, őrlődő embert állítják elénk.

Különösen értékesek azok a munkák, amelyek Széchenyi gondolatait képi építkezésükben viszik tovább, például Riskó Rebeka: Széchenyi az éjjellátó című digitális nyomata, ami Széchenyi éjszakai távcső ötletét optikát idéző játékkal jeleníti meg, majd szövegben azzal toldja meg, hogy Széchenyi maga még a jövőbe is lát. Balogh Kristóf: Life című szitanyomata az ismert újság címlapjára helyezve mai sztárrá avatja, egyben kortársainak mutatja meg a páratlan eredményeket elérő grófot megillető rangot. Viccesen a jelenhez köti a címlap nemességet szimbolizáló hermelinpalást háttér „Széchenyi terv” alakú bojtjaival. Lugosi Lambert Lánchíd című plakátja az épülés folyamatát járatja velünk végig, ahogy a töredékes, halvány jelek határozott, erős felirattá válnak. Nagy Dóra Futam című linómetszete két részből áll: a bal oldali rész egy futó vadnyulat ábrázol, míg a jobb oldali már egy „iparosított” száguldó, fogaskerék meghajtású gépnyúl. Kiss Viktória Sodorvonal című grafikája a Lánchíd, az Akadémia, a vágtató lovasok révén a lótenyésztés linómetszeteit, mint egy életmű állomásait egy Széchenyi irányításával haladó gőzhajóra pakolja fel.

A szellemes, a képalkotás műfajához hűséges, technikailag sokszor kiemelkedő színvonalú munkák február 20-ig tekinthetők meg.

- Béres Tamás, Nyíregyházi Egyetem -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában