Helyi közélet

2016.02.18. 10:26

Tud igazán kátyús utat? Malacot nyerhet vele - Nyírtelekről már jelentkeztek

Nyírtelek, Nyíregyháza - Lavinát indítottak el a Győr-Moson-Sopron megyei Albertkázmérpusztáról, ami egészen Nyírtelekig söpört végig. Az egyik kereskedelmi csatorna műsorában a mosonmagyaróvári járásban serénykedő gazda malacot ajánlott fel annak, aki kátyúsabb utat talál, mint ami Albertkázmérpusztán van. Nyírtelekről jelentkeztek, hogy márpedig ott még több a kátyú – ám hiába…

Nyírtelek, Nyíregyháza - Lavinát indítottak el a Győr-Moson-Sopron megyei Albertkázmérpusztáról, ami egészen Nyírtelekig söpört végig. Az egyik kereskedelmi csatorna műsorában a mosonmagyaróvári járásban serénykedő gazda malacot ajánlott fel annak, aki kátyúsabb utat talál, mint ami Albertkázmérpusztán van. Nyírtelekről jelentkeztek, hogy márpedig ott még több a kátyú – ám hiába…

Az utak hierarchikus sorrendje

– Mi nem sztrádát akarunk egymilliárdból, hanem egy közlekedésre alkalmas utat – kürtölte világgá Bertalan Attila, a mangalica felkínálója. Kiáltásuk nyitott fülekre talált, ugyanis karácsonyra a közút felvonult, és leaszfaltozta az ijesztő állapotban lévő terület egészét. A malac is megmaradt, a kátyúkat is betemették. Nyírtelekről viszont ez korántsem mondható el, és aki jár-kel az országban, a megyében, megerősítheti, hogy rengeteg a toldozásra-foltozásra váró útszakasz. Ráadásul a kátyúknak van egy furcsa sajátosságuk – képesek újratermelődni.

– A Magyar Közút Nonprofit Zrt. a kezelésébe tartozó országos közúthálózat üzemeltetését és fenntartását a rendelkezésre álló erőforrások maximális kihasználásával végzi. Az elmúlt évben Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében kátyúzási, valamint nagy felületű javítási munkákra összesen 854 millió forintot fordítottunk, mely mintegy 17 ezer tonna aszfalt beépítését jelentette – reagált megkeresésünkre Marczin Bence kommunikációs osztályvezető. Nyomatékosította: – A változékony, csapadékos klíma miatt kialakult burkolathibák javítását az időjárás függvényében folyamatosan, a rendeletben leírtak alapján, az utak hierarchikus sorrendje szerint, ütemezve végzik társaságunk munkatársai.

– Télen ezeket az ideiglenes javítási munkákat speciális kötőanyagú, hideg aszfalt felhasználásával végezzük, mivel a tartós javításhoz szükséges körülmények biztosítása jóval korlátozottabb. Sajnos, a burkolathibák rövid időn belül ismételten kiújulhatnak a fagyási-olvadási periódusok gyors váltakozása miatt. Tavasszal ­ a melegaszfalt-keverőtelepek beindulásával – tartósabb javítási munkákra van lehetőség.

Ellenőrzik az úthálózatot

A kátyúzási, lokális, valamint nagy felületű javítási munkákra tervek szerint a Magyar Közút Nonprofit Zrt. Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében az idén 619 millió forintot fordít – ami mintegy 16 ezer tonna aszfalt felhasználását teszi lehetővé.

Honnan szereznek hírt a kátyúkról?

– Elsősorban saját útellenőri szolgálatunkon keresztül kapjuk folyamatosan a jelzéseket, akik meghatározott terv alapján ellenőrzik is az úthálózatot. A lakossági bejelentéseket a megyei diszpécserek vagy az Útinform osztály diszpécserei fogadják. Az e-mail-es és telefonos elérhetőségüket a www.utinform.hu/kapcsolat oldalon találhatják meg a látogatók.

Nyíregyházán is harcolnak a kátyúkkal

– A NYÍRVV Nonprofit Kft. folyamatosan végzi a nyíregyházi utak felülvizsgálatát, és hideg aszfaltos eljárással javítjuk az utak minőségét. Ezzel a technológiával azokat az úthibákat állítjuk helyre, melyek a közlekedés során balesetveszélyesek lehetnek – közölte Szabó Edina szóvivő.

A teljes cikk elolvasható a Kelet-Magyarország február 18-i számában és a kelet.hu-n.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában