Helyi közélet

2016.02.27. 17:45

Választások elé néz a Lakásszövetkezet

Nyíregyháza - Jól tájékozott küldöttek döntenek majd az új tisztségviselők személyéről a nyár folyamán.

Nyíregyháza - Jól tájékozott küldöttek döntenek majd az új tisztségviselők személyéről a nyár folyamán.

– Érdekes iratra bukkantam a közelmúltban a Nyíregyházi Lakásszövetkezettel kapcsolatos iratokat rendezgetve. A 2011-es keltezésű egyik jegyzőkönyvi kivonat arról árulkodik, hogy hamarosan, 2016. június végén leketyeg a Lakszöv választott tisztségviselőinek ötéves mandátuma, hamarosan tehát újra elnököt, felügyelőbiztost és biztoshelyettest kell választani. Jó lenne tudni, hogyan zajlik ennek a menete. A több mint ötezer fős tagság vagy csak az alig több mint félszáz küldött kezében van a döntés joga? Egyáltalán, honnan tudhatja meg egy lakásszövetkezeti tag, hogy ki az ő küldötte, és meddig tart a megbízatása? – vetette fel szerkesztőségünkhöz fordulva a nyíregyházi Demeter Sándorné.

Nyakukba veszik a várost

Lapunk érdeklődésére Szath­máry Imre, a Lakszöv ügyvezető elnöke elmondta: nem a teljes, 5200 fős – a fél városi stadiont megtöltő – tagság dönt közvetlenül a tisztségviselők sorsáról, ez roppant költséges és körülményes lenne.

– A lakásszövetkezeti törvény, az alapszabály és az szmsz értelmében az 58 körzetből delegált 58 küldött vállára nehezedik ez a feladat. A küldöttgyűlés soraiból megválasztott öttagú jelölőbizottság, akik általában széles körben (el)ismert, a szövetkezet ügyeiben jártas emberek, hamarosan összeülnek, majd bejárva a körzeteket meghallgatják a házbizottsági elnökök (hb.) nagy részét, a Lakszöv munkaapparátusát és a jelenlegi tisztségviselőket. Miután átfogó, hiteles képet kaptak a tisztségviselő-jelöltek megítéléséről, a tagság álláspontját, kritikáit, javaslatait a döntéshozó 58 fős küldöttgyűlés elé terjesztik, amely így képes felelős döntést hozni. A jelölés menete, a jelöltállítás módja és a szavazás tehát maximálisan demokratikus körülmények között zajlik, visszaélés, „mutyizás” kizárva – taglalta az elnök.

Megbízható megbízottak

A soron következő küldöttgyűlés időpontjáról és a küldöttek kilétéről Szathmáry Imre kifejtette: a küldötteket (átlagosan 80 lakásra jut egy személy) a tagság választja körzetenként, ötéves időtartamra. Az országgyűlési és az önkormányzati képviselőválasztásoktól eltérően ezen társadalmi munkában, mindenféle ellenszolgáltatás nélkül dolgozó választottak mandátuma eltérő időpontokban jár le.

– Hogy ki az adott körzet megválasztott küldötte, azzal minden lakó tisztában lehet, hiszen a neve és elérhetősége szerepel a küldöttgyűlési meghívókon, amit minden épületbe eljuttatunk írásban, valamint telefonon és a Víz utcai irodában is készséggel adnak tájékoztatást az érdeklődőknek.

– Arra, hogy az adott évben melyik küldöttnek, illetve hb. elnöknek jár le a mandátuma, illetve költözés, halál­eset miatt hol kell „időközi választást” tartani, szintén felhívjuk a lakóközösségek figyelmét, akik egyszeri, többségi szavazással döntenek az új „körzeti megbízottak” személyéről.

Május végéig összehívják

– A küldöttgyűlést, amelynek az idén a tisztségviselők (ügyvezető elnök, aki egyben a lakásszövetkezet elnöke, felügyelőbiztos és annak helyettese) megválasztásáról is döntést kell hoznia, május 31-éig mindenképpen összehívjuk, mert addig kell jóváhagyni a Nyíregyházi Lakásszövetkezet éves mérlegbeszámolóját, eredménykimutatását. Ha személyi kérdésekben itt nem születik döntés, újabb küldöttgyűlést írunk ki június végéig – tájékoztatott az ügyvezető elnök, hozzátéve: tanácskozási joggal valamennyi tag részt vehet a nyilvános napirendi pontok megtárgyalásán.

A teljes cikk elolvasható a kelet.hu-n.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában