Helyi közélet

2016.02.09. 16:08

Vidám a hangulat a vőféllyel

Nyíregyháza - Ezt a munkát hanggal és fizikai erővel bírni kell egy egész estén át.

Nyíregyháza - Ezt a munkát hanggal és fizikai erővel bírni kell egy egész estén át.

A tirpák lakodalmast elevenítették fel szombaton Nyíregyházán a Városmajori Művelődési Házban Szemők András vőfély vezetésével a nagycsaládosok rendezvényén. A vőfély is tagja a Nagycsaládosok Országos Egyesületének, hiszen három leányt nevelt fel.

Már túl az ezrediken

– Annak idején, még 1975-ben a nagybátyámtól kaptam a verseket. Egykoron az apám és a bátyám is zenélt lakodalmakban, így kedvet kaptam én is arra, hogy részese legyek ezeknek a családi örömünnepeknek. Az első lakodalmakat egyre több követte, április közepén már az 1048. lagziban leszek vőfély – elevenítette fel az előzményeket Szemők András.

– Igaz, a fiatalok házasulandó kedve nagyon ingadozó. Volt egy időszak, az 1980-as, 1990-es években nagyon sok házasság kötődött, utána mélypont következett. Most újra fellendülőben vannak a házasságok, talán köszönhető a kormány támogatási politikájának is.

– Főleg olyan fiatalok igénylik a vőfélyt, akik már voltak lakodalomban, és így tudják, mi a szerepe, s átélték, hogy milyen jó hangulatot teremt a vőfély. Sok fiatal még lakodalomban sem volt, fogalmuk sincs, hogyan zajlanak a ceremóniák. Valamikor jobban összejártak az emberek, a tévé azonban elszakította egymástól a családokat. Régen lakodalmat, keresztelőt, mindent együtt ünnepeltek a családok, tudta mindenki, mi ezeknek a rendezvényeknek a menete.

Vajon női vőfélyek vannak-e? – tettük fel a kérdést.

– Vannak, de csak elvétve, hiszen hanggal és fizikai erővel bírni kell egy egész estén át, és sokat is kell jönni-­menni.

Vajon lesz, aki a családban folytatja a vőfélykedést?

– A fiúunokám még csak kétesztendős, de a botot már forgatja, tetszik neki, ugyanakkor nagyon szépen énekel velem.

KM-MML

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában