Helyi közélet

2016.03.30. 15:27

A „Bánki bán” katarzisa

Nyíregyháza - A nyíregyházi Zsigó Zsolt előadóként vehetett részt a budapesti világkonferencián.

Nyíregyháza - A nyíregyházi Zsigó Zsolt előadóként vehetett részt a budapesti világkonferencián.

Helsinki, Hongkong, a brazíliai Salvador, Washington, Prága, Barcelona, az amerikai Redmond után a magyar főváros adott otthont a Microsoft Educator Exchange konferenciának. Zsigó Zsolt mesterpedagógus-szaktanácsadó illusztris társaság tagja öt éve: a Microsoft nagy hangsúlyt fektet a modern tanulási környezetek kialakítására, használatára, ezért hozták létre az In­novatív Pedagógus Programot, amelyben aktívan részt vesz.

Élvezte a standot

Ősszel csatlakozott a Microsoft Innovative Educator Expert országos csoportjához a nyíregyházi Bánki Donát Műszaki Középiskola és Kollégium tanára. A hatvani, a ceglédberceli, a miskolci és a budapesti kollégákkal eldúdolhatták a Hazám, hazám, te mindenem… slágert, mivel ők képviselték Magyaror­szágot a világhírű rendezvényen.

– A konferencia vezérgondolata a Hack The Classroom volt. A hack szó ez esetben nem pejoratív értelmű, nem a hálózatokat feltörő gonoszt jelentette, hanem „az ötlet, amely egy hétköznapi problémára ad megoldást”. Az oktatási vásárra a diákjaimmal készített, hatalmas bőröndnyi eszközzel érkeztem, ami a magyar csapat hack-je volt. A kiállításon külön standot kaptam, ahol bemutathattam a vásárhoz teljes mértékben illeszkedő hazai fejlesztéseket, például egy úgynevezett atomi erő mikroszkópot – említette Zsigó Zsolt, aki 25 éve „Bánki bán”, azaz drámai módon, katartikus végkifejlettel erősíti a középiskolai oktatás hatékonyságát.

– A rendezvény egyik leginkább várt programja az ­úgynevezett Learning Marketplace (Tanulásbazár) volt, amelyen a pedagógusok egymástól tanulva szereztek ismereteket a legújabb módsze­rekről, nemzetközi tapasztalatokról. Az elő­adássorozat és a konferencia fontos része volt a OneNote Class Notebook új funkcióinak bemutatása. Az elmúlt hónapokban a OneNote fejlesztői szorosan együttműködtek a Microsoft Innovatív Pedagógus Program résztvevőivel és más tanárokkal világszerte, hogy olyan kiegészítőt hozhassanak létre, ami megkönnyíti a tanárok és a diákok mindennapi életét. Ezt a kiegészítőt mintegy 400 ezer tanár töltötte már le, és már 3,5 millió diák használja világszerte – a felhasználók száma minden hónapban megháromszorozódik. A kimagasló népszerűség oka, hogy ez a szoftver képes kiváltani a korábban használt spirálfüzetet az iskolában. Akár szabad kézzel is lehet Class Notebookba jegyze­telni, de a jegyzetek hang- és videóállományokkal is kiegészíthetők. Mindezeket pedig a tanárral, az osztálytársakkal, vagy a szülőkkel is meg lehet osztani – akár valós időben, vagyis az órai munka közben is, ráadásul rengeteg időt megspórolva, mindössze néhány kattintással.

A teljes cikk elolvasható a Kelet-Magyarország március 30-i számában és a kelet.hu-n.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában