Helyi közélet

2016.03.19. 14:37

Az időjárás felforgatja a horgász szép terveit

Nyíregyháza - Neves horgászcégek konzultánsát, Haraszkó Csabát faggattuk arról, hogyan horgászik kora tavasszal. – A halak táplálkozása és tartózkodási helye kora tavasszal igen szélsőséges az év többi szakához képest.

Nyíregyháza - Neves horgászcégek konzultánsát, Haraszkó Csabát faggattuk arról, hogyan horgászik kora tavasszal.

– A halak táplálkozása és tartózkodási helye kora tavasszal igen szélsőséges az év többi szakához képest.Igaz, mi, horgászok a levegő hőmérsékletét enyhe türelmetlenséggel ideálisnak tartjuk, azonban a vízhőfok még korántsem megfelelő ahhoz, hogy a pontyok táplálkozási folyamata beindulhasson, ezért ez nagymértékben átalakítja a horgászati stratégiámat. Kevesebbet etetek, főképp kisebb horgot és hajszálvékony előkét használok, persze, csak ha ezt a körülmények lehetővé teszik – árulta el a szakember.

– Az etetésre szánt anyagok közül előszeretettel használom a kisebb és gyorsabb oldódású pelleteket, kendermagot, csemegekukoricát. De talán még a csaliválasztásnál is fontosabb a ponty tartózkodási helyének helyes megtalálása, hiszen ez összefügghet az időjárás változásaival. Főleg a napsütötte nappali órákban érdemes a part menti sekély vizekben keresnünk a halakat, mivel pár órányi napsütés is kedvez a pontyok hőérzetének, ezért ezeket a részeket szívesen látogatják.

– Az idei első horgászatomon is ezt tapasztaltam, mikor az egyik kedvenc „angolos” tavamra, az orosi 2-es (bojlis) tóra látogattam két barátommal egy amolyan évadnyitó pecára. Az egyik favorit helyemre tudtam leülni, ahol szinte egész évben jól jön a hal. Enyhe szél, viszonylag egyenletes hőmérséklet volt. Amíg ez a tendencia fennállt, fogtunk is néhány szép pontyot, még éjszaka is.

– A másnapi rapszodikus időjárás azonban fenekestül felforgatta a dolgokat, szinte kapást sem tudtunk kicsikarni az eddig horgászott helyről, mivel szinte az összes hal a melegebb, part menti helyekre húzódott. Hajnalban szinte félpercenként mutatta ott magát egy-egy szebb példány. Maradva helyünkön még így is közel 15 szép pontyot könyvelhettünk el, de be kell látni, hogy egy ilyen „apróság” is csorbát ejthet néha a sikereinken, és egy magamfajta pontyhorgásznak alkalmazkodnia kell ezekhez a törvényszerűségekhez.

KM-MML

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában