Helyi közélet

2016.03.01. 17:00

Konferenciára viszik a megye kincseit

Nyíregyháza - Nem csak a múlt emlékeinek feltárására, de egymás segítésére is szövetkeztek a régészek.

Nyíregyháza - Nem csak a múlt emlékeinek feltárására, de egymás segítésére is szövetkeztek a régészek.

Immár ötödik alkalommal rendezik meg Miskolcon március 3-án, csütörtökön az Északkelet-Magyarországi Regionális Régészeti Konferenciát, melynek ötletgazdája a miskolci Herman Ottó Múzeum régészeti osztálya volt.

Az összejövetelt eredetileg arra szánták, hogy a régióba tartozó három megye – Borsod-Abaúj-Zemplén, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Hajdú-Bihar – múzeumainak, valamint a Miskolci Egyetem Régészeti Tanszékének archeológusai beszámolhassanak az előző évi feltárásaikról, kutatásaikról. Az előadások mellett azonban lehetőség nyílt egy viszonylag széles körű eszmecserére is. Az esemény kiemelkedő fontosságát az adja, hogy a szomszédos múzeumok munkatárainak kutatásai nemegyszer összefüggnek egymással, és a konferencia alkalmával első kézből értesülhetnek a legújabb leletekről, megfigyelésekről a szakemberek.

Népszerű és családias

Az első években még családias hangulatú összejövetelek egyre népszerűbbé váltak a szakmán belül is, így szép lassan a konferencia vendégeihez más megyék kutatói, s később – nemzetközi rangot adva a találkozónak – szlovák és román régészek is csatlakoztak. Ez a tendencia az idén is folytatódik. Megyénket Toldi Zoltán és Pintye Gábor képviseli egy-egy előadással: előbbi a Beregi Árapasztó Tározóhoz kapcsolódó ásatások legfrissebb eredményeit mutatja be, utóbbi pedig a mátészalkai Fellegvár területén végzett feltárásairól számol be. A beregi ásatások egy rendkívül látványos, késő bronzkori kerámiaanyagot tártak fel, és – egyebek mellett – egy Árpád-kori kohó is napvilágra került. A mátészalkai feltárások legfontosabb hozadéka pedig egy kora Árpád-kori temető felfedezése volt.

KM

A teljes cikk elolvasható a Kelet-Magyarország március 1-jei számában és a kelet.hu-n.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában