Helyi közélet

2016.04.22. 12:27

Börtönbe kerülhetnek a kislétai szülők, akik fogva tartották a kislányukat

Kisléta, Nyírbátor - Börtönbüntetés kiszabását indítványozta az ügyész a szülők ellen.

Kisléta, Nyírbátor - Börtönbüntetés kiszabását indítványozta az ügyész a szülők ellen.

Vádat emelt a Nyírbátori Járási Ügyészség egy szülőpár ellen, akik 11 éves kislányukat büntetésből hónapokon át a lakásuk kamrájába zárták, éheztették, mindezt másik négy gyermekük szeme láttára – közölte dr. Zsíros Zsolt címzetes fellebbviteli főügyészségi ügyész, főügyész.

A vádirat lényege szerint az élettársi viszonyban élő szülők öt kiskorú gyermeket neveltek kislétai családi házukban, akik közül három közös volt, míg egy-egy gyermek a szülők korábbi kapcsolataiból származott. A közös gyermekek legidősebbike, az akkor 10 éves kislány 2014 áprilisától szülei kérésére magántanuló lett. Ezt a szülők azzal indokolták, hogy a gyerek élelmiszert és egyéb dolgokat lopott az osztálytársaitól, noha a gyermek éppen azért vette el társaitól – majd később otthon a testvéreitől - a szendvicseket, édességet, mert szülei nem gondoskodtak a megfelelő élelmezéséről, éheztették.

Az otthon tanuló kislányt a szülők 2014 októberétől csak éjszakára, majd novemberétől már délután 3 órától bezárták a családi házuk fűtetlen, bútorozatlan, világítás nélküli kamrájába, mely csupán egy szűk ablaknyílással rendelkezett. A kamra ajtaját a szülők kívülről függönnyel letakarták, sőt, kívülről be is reteszelték, azt belülről nyitni nem lehetett.

A szülők az alapvető tisztálkodási feltételeket nem biztosították gyermeküknek, nem adtak neki elegendő ételt és vizet, aki az éhezéstől és nélkülözéstől alultáplált volt, a testsúlya csupán 25 kg volt.

A kislány 2015 áprilisától a kamra ablakán keresztül többször kért és kapott ételt és vizet a szomszédoktól, akik a helyzetet megelégelve, végül értesítették a rendőrséget.

A szülők - a vádirat szerint - magatartásukkal nemcsak a kamrába zárt kislányuk testi, érzelmi és értelmi fejlődését veszélyeztették súlyosan, hanem másik négy gyermekük lelki fejlődését is, akik a látottak, tapasztaltak miatt szorongásban éltek, érzelmileg labilissá váltak.

Az ügyész 18. életévét be nem töltött személy sérelmére, a sértett sanyargatásával elkövetett személyi szabadság megsértésének bűntettével, és 5 rendbeli kiskorú veszélyeztetésének bűntettével vádolja az anyát és az apát, ezért velük szemben börtönbüntetés kiszabását indítványozta a bíróságon. Azt is kéri az ügyész, hogy a bíróság szüntesse meg a vádlottak szülői felügyeleti jogát mind az öt sértett gyermek vonatkozásában, akiket egyébként a nyomozás kezdetétől a gyámhatóság lakásotthonokban helyezett el.

KM


Kisléta – Mint ahogy arról beszámoltunk, egy 11 éves kislétai lányt legalább egy évig bezárva tartottak a szülei – az esetre úgy derült fény, hogy a szomszéd, akitől a lány vizet kért, értesítette a hatóságokat. Mindenkiben azonnal felmerül a kérdés: hogy történhetett meg, hogy ilyen hosszú időn át senki sem vett észre semmit. tovább »

Kisléta – Az utcában élők mindig csak négy gyermeket láttak az udvaron játszani. tovább »

Kisléta – Legalább egy éven át tartotta éjszaka, majd délutánonként is bezárva 11 éves lányát egy kislétai pár. A gyereket a zsaruk szabadították ki zárkájából, amelynek berendezése egy bili és egy matrac volt. tovább »

Kisléta – Szinte rabként tartotta fogva tizenegy éves kislányát egy pár a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Kislétán – került fel a Zsaru Magazinnak az esetről írt cikke a rendőrségi honlapra szerdán. tovább »


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában