Helyi közélet

2016.04.20. 17:49

"Ez a mi El Caminónk" - Megtisztulnak a Normafától Csíksomlyóig ballagók

Szabolcs-Szatmár-Bereg - Hétfőn érkeztek a megyébe, szombaton lépik át az országhatárt a búcsújárók.

Szabolcs-Szatmár-Bereg - Hétfőn érkeztek a megyébe, szombaton lépik át az országhatárt a búcsújárók.

Borjú nagyságú, szófogadó négylábú fogadja a birkatürelmű kétlábúak menetét. A hajdan iskolaként funkcionáló, most lakóházként használt ingatlan tökéletes pihenőhely a pünkösdi 40 napos Mária-út zarándokainak. Tikkadtan, elpilledten huppannak le ebédidőben a kerti székekre, ahol előbb áhítattal leöblítik az út porát, majd a lelkipásztori áldást követően hozzálátnak a jóízű falatozáshoz. A Déli Györgyné-féle töltött káposzta osztatlan sikert arat a közel 40 fősre duzzadt társaság körében.

Hudák Károly évek óta gáláns házigazda. Bárhol időznek el a búcsújárók, kedvesen fogadják őket, komoly kihívást jelent megbirkózni a traktával.

– Buj-Kóborlótanya a Mária-út kijelölt pihenőhelye, ahol évek óta megáll a menet. Volt már itt ausztrál és amerikai zarándok is, a szélrózsa minden irányából érkeznek a vendégek. Nem esik nehezünkre a kedves fogadtatás – mosolyodik el Hudák Károly.

– Valóban a tenyerükön hordoznak bennünket az emberek. Eleve közöttünk sincs torzsalkodás, intrika, konfliktus, ez az egész teljesen másról szól. Nem csoda, hogy én már hatodszor ballagok végig a közel kilencszáz kilométeres távon a negyven nap alatt – néz ki a szalmakalapja alól a borostás Viski György, akit a csapat vezetőjének titulálnak. – Nem én jelentkeztem erre a szerepre. Annak idején elsőként jelentkeztem a felhívásra, aztán ez a poszt rajtam maradt, mint a szamáron a fül. A magot tizenöten alkotjuk most, a többiek néhány napra csatlakoznak hozzánk. A zöm katolikus, de korántsem mindenki vallásos. A legnagyobb békességben baktattam már baptistával, reformátussal vagy unitáriussal. Én egyébként egy ráckevei asztalos vagyok, akinek van kire hagynia a műhelyét, a családom pedig megértő. Megtisztulással ér fel a portya, amely teljesen más dimenzió, mint amit előtte és utána megél az ember a hétköznapokban. Amikor Csíksomlyóról hazatérek, sok idő kell, hogy visszarázódjak. Ez a mi El Caminónk.

„Kifejezetten jólesik a napi csendkúra”

– A Mária Út Egyesület szervezte meg a pünkösdi 40 napos zarándoklatot. Többek között Pécsről, Győrből és Miskolcról is jelentkeztek a 35-70 éves korú csapatba. A felfestett úton előre lepontosított forgatókönyv szerint haladunk, napi átlagban 22 kilométert gyalogolunk, a leghosszabb napi táv 32 kilométer lesz a határon túl. Vasárnap hagyjuk el Vállajt, és május 13-án érkezünk meg Csíksomlyóra. Addig még lesz néhány vízhólyagunk, de ezzel mindenki tisztában van. Elmondhatatlanul jól esik a napi csendkúra, olyankor még a mobiltelefonon is hiába keresnek – vallotta be Viski György.

KM-LTL

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában