Helyi közélet

2016.04.18. 12:20

Görög katolikusok templombúcsúja, pappá szentelés és koncert Kisvárdán

Kisvárda - A búcsú az ótörök eredetű szónak többféle jelentése él a magyar nyelvben. Jelent bűnbocsánatot, búcsúvételt, zarándoklatot, átvitt értelemben sokadalmat.

Kisvárda - A búcsú az ótörök eredetű szónak többféle jelentése él a magyar nyelvben. Jelent bűnbocsánatot, búcsúvételt, zarándoklatot, átvitt értelemben sokadalmat.

Így nevezik a templom védőszentjének évenként ismétlődő ünnepét Kisvárdán. Jelenleg szolgálatot teljesítő papjaik: Grunda János parókus, pasztorális referens, a Kisvárdai Esperes kerület esperese, Revák István káplán és Pindzsu István diakónus.

Kisvárda – A kisvárdai görög katolikus templomszentelését az egyházi nagygyűlés 1897. június 20–ára tűzte ki. A templom védőszentjének Szent György (270 körül – 303. április 23.) római kori katona és keresztény mártírt választották. Szentté avatását a legtöbb keresztény egyház elismeri; egyike a leghíresebb katonai szenteknek. Leginkább a sárkányt legyőző lovag képében ismert, emellett több ország és város védőszentjeként is tisztelik. A György–legenda azt a keresztény meggyőződést fejezi ki, hogy a hit megszünteti a démonok uralmát, és a gonoszt minden alakjában legyőzi. A templom és védőszentjének ünnepét rendszeresen megtartják. Azóta minden évben, most április 23–án, szombaton 10 órakor tartják meg a templom ünnepet, így emlékezve a templom születésnapjára, s védőszentjére.

Pappá szentelés

Ez alkalommal lesz Pindzsu István pappá szentelése. A Szent Liturgián Kocsi Fülöp érsek–metropolita és Szocska A. Ábel apostoli kormányzó több pappal közösen Pindzsu István diakónust a Nyíregyházi Egyházmegye papjává szentelik. Pindzsu István diakónus, aki Kisvárdán szolgál, papként is itt folytatja munkáját. A templombúcsún és a pappá szentelésen résztvevőket szeretett vendégségben részesítik.

Kamarakoncert a templomban

Még ezen a napon, szombaton délután 2–kor és este 5–kor Kiss B. Attila Kossuth– és Liszt– díjas operaénekes és Nagy Lóránt színművész–rendező koncertet adnak templomban. A két művész, az általuk képviselt műfaj határain belül röpke utazásra hívja a hallgatókat egy rendhagyó kamarakoncert keretében.

Kiss B. Atilla–(Bánffyhunyad, 1963. január 28.), Kossuth–díjas és Liszt Ferenc–díjas magyar operaénekes (tenor). Az erdélyi származású Kossuth–díjas tenor, Kiss B. Atilla a kolozsvári Gheorghe Dima Zeneakadémia ének, és opera szakán szerzett diplomát. Tanárai Kriza Ágnes, Alexandru Fărcaş és Gheorghe Roşu voltak. Két évig a Conservatoire de musique de ville de Luxembourg ösztöndíjasaként Ionel Panteánál tanult ének– és operaművészetet. A prágai Mozart akadémián Eva Blahova, Kerstin Meyer és Ionel Pantea tanítványa volt. Részt vett Luisa Bosabalian és Mariana Nicolesco mesterkurzusain is. 1993–ban debütált a kolozsvári operában. A Magyar Állami Operaházban 1999–ben lépett először színpadra Szokolay Sándor Szávitri című operájában Szattjaván szerepében. Elsősorban hőstenor szerepeket énekel. A klasszikus repertoár mellett kortárs magyar zeneszerzők operáinak ősbemutatóin is énekel főszerepeket. Külföldi vendégszereplései során Tokiótól Torontóig a világ különböző operaszínpadain lép fel. Oratóriumokat és kantátákat is énekel. Az Erkel Ferenc művéből forgatott operafilmben, a Bánk bánban a címszerepet énekli és alakította Marton Éva és Rost Andrea partnereként. A Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja. Díjai, elismerései–Liszt Ferenc–díj (2002), A Magyar Köztársasági Érdemrend lovagkeresztje (2011), Kossuth–díj (2014).

Nagy Lóránt–színművész, rendező, (Debrecen, 1979. szeptember 12.). A kisvárdai származású színművész 2005–ben szerzett diplomát a Színház és Filmművészeti Egyetem operett–musical szakán. Osztályvezető tanára, Kerényi Imre tanítványaként. 2012–ig, a DoktoRock színtársulat művészeti vezetője. Az egyetem elvégzése után a Rock es Musical Színházhoz, s Madách Színházhoz szerződött. Később a József Attila Színházhoz, a Veszprémi Petőfi Színházhoz; valamint több évig volt a Győri Nemzeti Színház tagja. Fellépett Lille-ben; Németországban 3 szezonon keresztül játszotta az "Eine Weihnachtsgeschichte" –(Isten pénze) musical Bob Cratchit főszerepét. Visszatérve megfordult a Szabad Tér Színháznál, a Szolnoki Szigligeti Színháznál; valamint számos új, magyar, progresszív zenés darab színpadi születésében vett részt főszereplőként. Jelenleg az Egri Gárdonyi Géza Színház társulatának a tagja.

Kisvárda Város Önkormányzati Képviselő–testülete, a 174/2011. (VIII. 05.) számú ÖKT határozatával „Kisvárda Szolgálatáért” kitüntető díjban részesítette Nagy Lóránt színész–rendezőt, kisvárdai lakost.

Lemezei: 1999. Godspell, 2005. Kiálts a szeretetért, 2007. Orgyilkosok, 2011. Eine Weichnachtsgeschichte, 2012. Végállomás, 2012. Nagy Anikó életmű albuma, 2012. Szegény gazdagok.

A mintegy egyórás műsorban, mint azt Nagy Lóránt színművész–rendezőtől megtudtuk, klasszikus áriák, könnyűzenei dalok, sanzonok, és versek, hangzanak el. Kiss B. Atilla egyházi töltetű dalokat, áriákat fog énekelni. Valószínűleg többek között elhangzik a Hazám, hazám, a Bánk Bánból is.

Nagy Lóránt verseket mond, valamint kedvenc dalok, sanzonok hangzanak el a részéről. A koncert kísérőzenekara: dob: Szakadáti Mátyás, gitár: ifj. Tornóczky Ferenc, basszusgitár: Barán Attila, Zongora: Esze Jenő.

- Vincze Péter -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában