Helyi közélet

2016.04.10. 11:24

Néha nagyon jó pácba kerülni

Nyíregyháza - Ötleteket várunk bográcsoláshoz, grillezéshez, de természetesen az sem baj, ha a nyárs is előkerül.

Nyíregyháza - Ötleteket várunk bográcsoláshoz, grillezéshez, de természetesen az sem baj, ha a nyárs is előkerül.

Olvasóink megszokhatták, hogy karácsony és húsvét előtt receptversenyre invitáljuk a háziasszonyokat (és természetesen a sütni-főzni szerető urakat), hogy a legjobb ételleírásokat színes magazinban jelentessük meg, ezzel is segítve az ünnepi készülődést. A több éves hagyomány az idén sem szakad meg, sőt!

Úgy döntöttünk, hogy bővítjük a sort, és nyáron is jelentkezünk, mégpedig a legjobb szabadtéri receptekkel. Itt a jó idő, és aki teheti, maga köré gyűjti a családot, az ismerősöket, barátokat, hogy a kertben közösen üljék körül az asztalt – vagy pedig a tüzet. Készüljön az étel bográcsban, grillezve vagy nyárson, esetleg kemencében, akkor lesz a legízletesebb, ha a készítés folyamatába mindenki bekapcsolódik: ki azzal, hogy bepácolja a hozzávalókat, más azzal, hogy ügyel a tűzre, vagy azzal, hogy gondoskodik arról, hogy senkinek se legyen üres a pohara.

Persze az is fontos, mi és hogyan kerül a tűzre, és biztosak vagyunk abban, hogy olvasóink rengeteg olyan ötlettel lepnek meg bennünket, amelynek a végeredménye izgalmas, különleges, és persze finom. A beérkezett receptek közül Szoboszlai Gyula Venesz-díjas mesterszakács választja ki azt a húszat, amelyet el is készít, és ami bekerül majd a május végén megjelenő színes kiadványba.

Ötlet és kreativitás

Kis túlzással azt is mondhatnánk, hogy szinte minden alapanyagot elkészíthetünk a szabadban: a húsok, a halak, a zöldségek, bizonyos sajtok és a gyümölcsök is „grillre termettek”, bár a legtöbben nem használják ki ezeket a lehetőségeket – mondja a szakember.

– Ahhoz, hogy akár komplett menüsort készítsünk, nem kell más, csak néhány jó ötlet és egy kis kreativitás. Vannak olyan húsok, amelyek grillezéskor kiszáradhatnak – semmi gond, kell egy mártás vagy szósz, és tökéletes lesz. Sokan szeretik a saslikot, ahol bátran el lehet térni a megszokott sémáktól, és a krumpli, hagyma, szalonna mellé különféle zöldségeket is nyársra húzni. Isteni lapcsánka is készülhet a kertben, használhatunk alapanyagként a krumpli helyett például tököt, sárgarépát vagy cukkinit. A bográcsoláshoz több idő (és több pálinka) kell, de a tűzön készülhetnek remek birka- vad- vagy körömpörköltek, és aki rászánja az időt, biztosan nem fogja megbánni.

Szárnyalhat a fantázia

– Bármit is sütünk, főzünk, fontos a fűszerezés, az, hogy legyenek friss zöldségek (akár nyersen vagy kicsit grillezve), a kerti sütögetések egyik nagy kérdése pedig a pác. Sokan azt gondolják, hogy bonyolult és túl sok időt vesz el, holott ez nincs így. Egyre több kertben van kemence, amiben finomságok egész sora sülhet, és kevesen gondolnak arra, hogy a kertben kiváló desszertek is készülhetnek: kürtős kalács vagy akár császármorzsa – említ néhány ízletes példát Szoboszlai Gyula, aki azt mondja, a hagyományostól eltérő recepteket vár: olyanokat, amelyekben van ötlet, de kíváncsi a húskombinációkra is.

– A kerti sütés-főzés azért nagyszerű, mert a kísérletezés tökéletes terepe, ahol szárnyalhat a fantázia – teszi hozzá, és megtudjuk, hogy ő maga is szeret a szabadban alkotni, a nagy kedvence pedig a sütött bőrös hasaalja grillezett zöldségekkel.

- KM-SZA -

További részletek a kelet.hu-n.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában