Helyi közélet

2016.04.11. 07:45

Szabolcs megyében ne érjen az éjszaka... Toplistás helyet „vívott ki” megyénk a bűntérképen

Szabolcs-Szatmár-Bereg - Első ránézésre riasztóan fest megyénk pozíciója az országos bűnügyi térképen. Második ránézésre is.

Szabolcs-Szatmár-Bereg - Első ránézésre riasztóan fest megyénk pozíciója az országos bűnügyi térképen. Második ránézésre is.

Lopás és csalás. Ez a két típus adta a 2015-ben regisztrált, több mint 280 ezer bűncselekmény mintegy felét Magyarországon. A lopás toronymagasan vezeti a listát, aránya megközelíti a 40 százalékot. A Belügyminisztérium adatai szerint több mint 12-12 ezer rögzített esettel gyakori bűncselekmény volt még a garázdaság, az ittas járművezetés és a testi sértés. Tízezret meghaladó ügy keletkezett hamis magánokirat felhasználása miatt is – adta hírül a napokban az egyik országos napilap.

Az összesítéséből az is kiderült: megyénként eltérő, hogy a lopás és a csalás után az ittas vezetés vagy a testi sértés a leggyakoribb, területi bontásban pedig továbbra is Budapest a „legfertőzöttebb”, a bűnesetek több mint negyede a fővárosban történt.

Három ügy generálta…

A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányságtól az alábbi kérdésekre kértünk választ: mi a magyarázata annak, hogy megyénk ötödik a negatív a toplistán, nálunk melyek a leggyakoribb bűncselekmények, és mit tesz a megyei kapitányság, hogy javuljon a helyzet?

Miként arról Farkas József r. dandártábornok a megyei rendőr-főkapitányság legutóbbi évértékelőjén is beszámolt: bár a megyénkben regisztrált bűncselekmények száma nőtt, ezt gyakorlatilag három, csalással és magánokirat-hamisítással összefüggő ügy generálta, melyekben több ezer rendbeli bűncselekmény valósult meg. Tovább csökkent viszont a megye területén a közterületen elkövetett és a kiemelt bűncselekmények száma. Emellett tovább javult a nyomozáseredményességi mutatónk, amivel a főkapitányság országosan az első helyre került.

2015-ben 3 gyilkosságot és 3 emberölési kísérletet regisztráltak nálunk, 100 százalékos nyomozáseredményességi mutató mellett. A fokozott közte­rületi rendőri jelenlétnek is köszönhetően a rablások száma tavaly az előző évihez képest csaknem felére csökkent. Kevesebb volt a lakásbetörés is, autólopás pedig csak elvétve fordult elő.

Jó osztályzatot adott a lakosság

Farkas József r. dandártábornok a bűnmegelőzés fontosságáról, jól működő programokról, fejlesztendő területekről is szót ejtve elmondta: a rendőrség konstruktívan együttműködik az önkormányzatokkal, a polgárőrséggel, társzervekkel, egyházakkal és oktatási intézményekkel. A közbiztonság javítása érdekében kifejtett erőfeszítések hatékonyságát mutatja a megyei önkormányzatok körében végzett felmérés eredménye is, melyben a településeken végzett rendőri tevékenységet az előző évinél is magasabbra, ötös skálán 4,32-re pontozták a megkérdezettek.

A teljes cikk elolvasható a Kelet-Magyarország április 11-i számában és a kelet.hu-n.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában