Helyi közélet

2016.04.21. 15:13

Szörnyű földrengés Ecuadorban - A nyíregyházi Kristóf Imre a helyszínen segédkezik

Ecuador - Kristóf Imre mindig ott van, ahol az ég zeng. Pontosabban ott, ahol a föld reng. Tavaly áprilisban a nepáli katasztrófa helyszínén segédkezett a túlélők felkutatásában és ellátásában, most pedig az ecuadori földrengés helyszínére szólította őt a kötelesség.

Ecuador - Kristóf Imre mindig ott van, ahol az ég zeng. Pontosabban ott, ahol a föld reng. Tavaly áprilisban a nepáli katasztrófa helyszínén segédkezett a túlélők felkutatásában és ellátásában, most pedig az ecuadori földrengés helyszínére szólította őt a kötelesség.

A Hajdúdorogi Főegyházmegye Legott Görögkatolikus Mentőcsoportjának vezetője öt társával egyetemben (a Szent Lukács Szeretetszolgálat anyagi és erkölcsi támogatásával) kedden Ecuador felé vette az irányt, ahol az elmúlt 67 év legborzasztóbb katasztrófája sújtotta az országot. A 7,8-es erősségű földmozgás a legfrissebb (nem hivatalos) összesítések szerint 525 halálos áldozatot követelt, de a szakemberek szerint még mindig találhatnak holttesteket, ahogy túlélőket is a törmeléket alatt.

Kristóf Imre még az indulás napján lapunknak elmondta: a görögkatolikus LEGOTT, a miskolci Spider, a budapesti Főnix és a szolnoki Életjel Mentőcsoport együtt vágott neki az útnak.

– Összesen hatan vagyunk a csapatban, van köztünk egy orvos, aki adott esetben az mi testi épségünkre is ügyel, ha velünk vagy a speciálisan képzett mentőkutyáinkkal bármilyen sérülés történik. Emellett csapatunk tagja egy mentőtiszt is. Ha orvoshiány lépne fel Ecuadorban, akkor őket behívhatják a sátorkórházakba, ahol akár műtétek elvégzésében is segédkezhetnek – fogalmazott még a Liszt Ferenc-repülőtéren Kristóf Imre, kinek a munkájukat három speciálisan képzett keresőkutya segíti.

Egy 16 órás repülőút után érkezett meg a csapat Quito repterére, ahol Bucsi Szabó Edit Ecuador magyarországi nagykövete várta őket, majd a társaság Mantába repült tovább.

Szerdán, a szombati rengés epicentrumától nem messze egy újabb, most „csak” egy 6,2-es erősségű földmozgást tapasztaltak Kristóf Imréék, így nem kizárt, hogy még tovább növekedhet az ecuadori halottak száma. A hét közepi rengés még többen elvesztették otthonaikat, a rászorulóknak a helyi hadsereg folyamatosan osztja az élelmiszert.

Csütörtökön – a szolnoki Életjel Mentőcsoport és a Hajdúdorogi Főegyházmegye közreműködésével – Kristóf Imrének újabb információval szolgált.

– Szerdán a kolumbiai és az ecuadori kollégákkal közösen egy romépületet vizsgáltunk át. Most éppen pihenünk, egy épségben maradt szálloda hallja lett az ideiglenes szállásunk – tájékoztatott a LEGOTT vezetője, aki elmondta azt is: holttestre vagy túlélőre kinti munkájuk során eddig még nem bukkantak.

A teljes cikk elolvasható a Kelet-Magyarország április 22-i számában és a kelet.hu-n.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában