Helyi közélet

2016.04.26. 16:33

Újabb sikeres esztendő elé néz Bököny - Interjú: Piskolczi Gézával, Bököny polgármesterével

Bököny - Piskolczi Géza négy év szünet után 2014-ben lett újra polgármester, előtte két cikluson keresztül vezette a település életét.

Bököny - Piskolczi Géza négy év szünet után 2014-ben lett újra polgármester, előtte két cikluson keresztül vezette a település életét.

Piskolczi Géza: Egy polgármesteri ciklus pihenése után tértem vissza és folytatom a település fejlődése, fejlesztése érdekében az eredeti elképzeléseimet. A választáson elért eredmények azt bizonyítják, hogy a bökönyiek velünk szeretnének együttműködni, és most már nincs annyira megosztva a lakosság, mint ezelőtt. Egy egységes Bököny községet szeretnénk elérni, hogy még jobb legyen a közhangulat.

Milyen elképzelései valósultak meg eddig?

Piskolczi Géza: Évek óta vágya volt a településnek, hogy a szennyvízelvezetés megoldódjon. 2014-ben valóra is vált, pályázati forrásból elkezdődtek a munkálatok, 2015. augusztus 20-án átadtuk és üzembe helyeztük a rendszert. Már a település közel 80 százaléka tud rácsatlakozni. Az Újfehértóval közös projekt munkálatainak összértéke meghaladta az 1,6 milliárd forintot. Sajnos, a szennyvízdíj így elég magas lett, de reméljük, realizálódni fog ez az érték. Sokáig váratott magára az óvodai és iskolai étkeztetést biztosító konyha felújítása, de 2015-ben a nyári szünetben több mint 40 millió forintból korszerűsítettük. Most már napelemes rendszer biztosítja az áramot, a szellőzőberendezés, a gázátkötés mellett az étteremben a székeket és asztalokat cseréltük le, és egy frissítő festés után a szeptemberi iskolakezdésre az óvodások és iskolások birtokba is vehették az új étkezdét. Ugyanebben az évben a művelődési ház tetejére is napelemeket helyeztünk el, mellyel a világítást, fűtést tudtuk kiváltani. A 45 millió forintos beruházás keretében két elektromos kazán biztosítja az épület fűtését.

Az infrastruktúrát tudták fejleszteni?

Piskolczi Géza: Településünk utcái közül többnek még útalap sem állt rendelkezésére, az ott lakók nehezen közlekedtek. Ezt sikerült valamilyen szinten javítanunk a Dankó Pista utca útalapjának megépítésével 1000 méter hosszúságban. Az Árpád utcán és a Felszabadulás úton 1700 méter hosszú járdát építettünk, és további 1200 méteren árkokat burkoltunk betonelemekkel. A megkezdett temetőkerítéshez 360 méter szakaszt építettünk, s a munkálatokat tovább folytatjuk. A temetőben díszkőből utat készítettünk 900 méter hosszúságban a ravatalozó és a sírok között, lehetővé téve a sírhelyek könnyebb megközelítését. A sokkal esztétikusabb, díszkővel kirakott út mentén 46 férőhelyes urnafalat építettünk. A tiszta levegő biztosítása érdekében 55 hektár akácost is telepítettünk. Büszkék vagyunk arra, hogy ezeket a munkálatokat a közmunkaprogramban értük el.

2016-ban milyen tervekkel szeretné folytatni a településfejlesztést?

Piskolczi Géza: Az unió 2019-ig emelt összegű beruházásokkal serkenti a településeket, melyekre nagyon várjuk a pályázatokat. Nagy elképzeléseink vannak a község fejlesztésére, mivel halmozottan hátrányos helyzetű a falu. Vannak olyan terveink, amelyekre részben már meg is van a pénz. Az idősotthon energiatakarékos működését, szigetelését, térkövezését szeretnénk megoldani. A dolgozók legfőbb vágya a felső szint beépítése, ezzel csökkenthetjük a várakozók listáját. A szomszédos ingatlanon az idősek nappali ellátását biztosítjuk, az épület felújítását, akadálymentesítését, tetőcseréjét, fűtésének korszerűsítését fogjuk megoldani. Ezzel megfelelő mozgás- és foglalkoztatási teret biztosítunk nyugdíjasainknak.

Az óvodánk egyik szárnya is átalakulna, szigeteléssel, nyílászárók cseréjével, részben energetikai beruházással, és kibővítenénk egy bölcsődével, hogy ne a szomszédos településre kelljen vinni a kicsiket nap mint nap. Főterünk felújításának a befejezése lenne igazán fontos lépés községünk életében. Az egyik felét már rendbe tettük, most a másik részére keresünk pályázati forrást. Útjainkra is nagy gondot fordítunk. Már megvan a fedezet arra, hogy aszfalttal burkoljuk a Petőfi, Zalka Máté, Vasvári és Béke utcákat, a József Attila utca egy részét, és parkolót alakítunk ki díszkő burkolattal. A temetőket tovább szépítjük, emlékműveinket felújítjuk, és ha sikerül még pályázati támogatást nyerni, megépítjük a Hétvezér-emlékművet is a tízéves Hétvezér-parkba, amit szeretnénk játszótérrel pihenőparkká alakítani. Ebben az évben újabb 30 hektár akácost telepítünk, így már két év alatt 110 hektár biztosítja a tisztább levegőt. Településeket összekötő kerékpárutat építenénk ki, úgy, hogy a Hajdúságot összekösse a Nyírséggel Téglástól Balkányig.

KM-LN

A teljes interjú elolvasható a Kelet-Magyarország április 26-i számában és a kelet.hu-n.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában