Helyi közélet

2016.05.21. 12:48

A fokhagymás volt a nyerő

Nyíregyháza - Sportszerűségből is jelesre vizsgázott a verseny győztese.

Nyíregyháza - Sportszerűségből is jelesre vizsgázott a verseny győztese.

Házi versenyt rendezett az elmúlt szombaton az idén 20 esztendős Bujtosi Sporthorgász és Tájvédelmi Egyesület. Eleinte csak az erős széllel kellett megbirkózniuk a szép számmal megjelent versenyzőknek, később aztán az eleredő eső is nehezítette a horgászatot.

A Lónyaynál kezdődött

E sorok írója jó érzékkel választotta meg bámészkodásának helyszínéül az 1. sorszámot húzó versenyzőhöz közeli területet, hiszen szemtanúja lehetett rövid idő alatt két ponty kifogásának is.

Az a két ponty Nagy János számára már az 5. és a 6. halat jelentette, s mint később kiderült, összesítésben meg is nyerte a versenyt.

– Ezen a helyen soha nem horgásztam, a tó túloldalán van a megszokott helyem – mondta el érdeklődésemre Nagy János. – Önsúlyos úszóval, a fenéken pedig csúszó­­ólommal horgászom. A verseny miatt most csak egy bottal lehetett horgászni, máskor az egyik készségem úszós, a másik pedig fenekezős. A horgászatot még 1969-ben kezdtem el. Nyírbogdányban az ipartelepen laktunk, s gyakran lejártunk a Lónyay-csatornához. Igaz, az inkább pecázás volt, s nem horgászat. A bujtosi egyesületnek hét éve vagyok a tagja, ha időm engedi, akkor gyakran kijövök. Két hete egy 5,80 kilogrammos tőpontyot fogtam.

A korábbi versenyeken is rendszeresen részt vett Nagy János, a legjobb eredménye eddig a 6. hely volt.

– Fokhagymás szemes kukoricával horgászom, s ezzel is etettem be – árulta el a szombati sok fogás titkát Nagy János. – Ha meleg van, akkor az édes ízt kedveli jobban a hal, de ebben a szeles, borongós időben a fokhagymás büdös íz jobban irritálja a halakat. Korábban a fiam is tagja volt az egyesületnek, három versenyből kétszer is az első lett, de az idén már más elfoglaltságai miatt nem váltotta ki az engedélyt.

Az élmény a fontos

Azt már a szomszéd helyen versenyző Erdős István árulta el, hogy Nagy János sportszerűségből is jelesre vizsgázott.

A fiatalember ugyanis megakasztott egy három kilo­grammos pontyot, de mivel egy hónapja horgászik, álmában sem gondolta volna, hogy a versenyre kellene neki egy merítőszák, így végül Nagy János segítette ki.

– Nem gondoltam, hogy szükségem lesz merítőre, de a szerencse velem volt. Elmentem úszót venni, s ott mondták, hogy verseny lesz. Gondoltam, próba szerencse, benevezek. Vagy ötször már voltam kint, de kis kárászoknál nagyobb halat nem fogtam eddig, így nagy élmény volt a ponty megakasztása. Nem tudom, hanyadik leszek, de nem is az a fontos számomra, hanem az élmény.

KM-MML

Eredmények

Felnőttek: 1. Nagy János (14 kg), 2. Kocsis András (8,85 kg), 3. Bozsik Mihály (5,20 kg)

Fiatalok: 1. Szokol Ákos Bence (2,10 kg), 2. Heinrich István (0,05 kg).

A legnagyobb hal: Nagy János fogta (3,25 kg-os ponty)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában