Helyi közélet

2016.05.09. 15:18

A ma tanúságtétele a vándorkiállítás

Máriapócs - A Kárpátaljai Görögkatolikus Egyház helytállása és tanúságtétele című tárlat 2016. május 7-én nyílt meg Máriapócson a Családvár kiállító termében.

Máriapócs - A Kárpátaljai Görögkatolikus Egyház helytállása és tanúságtétele című tárlat 2016. május 7-én nyílt meg Máriapócson a Családvár kiállító termében.

A megnyitó egy közös imádsággal kezdődött. Majd az eseményen először Kocsis Fülöp metropolita atya köszöntötte a vendégeket.

”Végre a helyén van!”- fogalmazódott meg Metropolita Atyában, amikor a Szent Atanáz Görögkatolikus Hittudományi Főiskolán volt látható a kiállítás. Már bejárta Kárpátalját, majd Budapesten a Magyarság Házában kapott helyet, s most, hazaért Máriapócsra, a lelki központba. Metropolita Atya azt is elmondta, milyen öröm, hogy ebben az új épületben, a Családvárban kerülhetett megrendezésre a kiállítás, ahol „merítsünk erőt a Szűzanya oltalma alatt”.

Ezt követően Milan Šašik munkácsi püspök szavait Demkó Ferenc atya tolmácsolta.

Milan Šašik munkácsi püspök köszönetet mondott a kiállításért, amely lelkileg összeköt minket. Majdnem 300 éve rakták le a Máriapócsi templom alapkövét, melynek az építését Olsavszky Emmánuel püspök fejezte be 1756-ban. Örömét fejezte ki, hogy van Máriapócson egy ház, amely e Püspök nevét viseli, - az Emmánuel Zarándokközpont. Gratulált, hogy ilyen új épületekkel gyarapodhat a Magyar Görögkatolikus Egyház, s ezt lehetőségnek tekinti a lelki gyarapodásra is. Püspök Atya elmondta, hogy Marosi István beregszászi főiskolai lelkész és felesége a megálmodói ennek a tárlatnak, Ő maga most először vett részt ennek a megnyitóján. Beszélt a Kárpátaljai Görögkatolikus Egyház történelméről 1945 óta. Szólt a 128 papról, akiket ártatlanul elítéltek, azokról a papokról, akiknek ítélet nélkül megtiltották a papi működést, azokról, akik szenvedtek a hitükért. Ez a kiállítás emlékezés ezekre az időkre. A szabadság nagy dolog.

Szocska A. Ábel apostoli kormányzó Kárpátaljáról származik, a fiatalabb generáció tagja, egy húsvéti emlékét idézte fel, amikor nagyszüleinél pászkaszentelésre készültek. Az utcán rendőrök voltak, de mikor a harang megszólalt, egymás után indultak el az emberek kosárral a kezükben a templomba. Tudunk-e olyan tanúságot tenni, mint régen? Reméli ez a kiállítás minden betérőnek tanúságtétellel szolgál.

Seszták Oszkár, a Megyei Közgyűlés elnöke beszélt arról, hogy a tanúság nem volt hiábavaló. Kárpátalján újjászületett, feltámadt a közösség. További cselekvésre utat mutat, valamint a folyamatos együttműködésre.

A kiállítást Dr. Seszták István főhelynök, teológiai tanár nyitotta meg, aki végigkísérte a különböző helyszíneken. Megfogalmazta, hogy a vándorkiállítás az Isten világához hasonlóan hozzánk jön. A kiállítás a múltról beszél, a jelennek szól, s a jövőnek üzen. A mának szóló tanúságtétel, bátor kiállás, az erős hit megtartása, a hagyomány ápolása. Hálát adunk a kárpátaljai embereknek.

A kiállítás anyagát bemutatta Marosi István beregszászi főiskolai lelkész. Megköszönte, hogy itt lehet Máriapócson. Beszélt az Egyházról, amikor illegalitásba vonult. A papcsaládok, a gyermekeik, a hívek által átélt üldöztetésről. Elmondta, hogy a tárlat eredeti címe „Gyökerek és ágak” volt. Kronológia szerint haladtak. Beszélt a tárgyakról, fényképekről, könyvekről, családi ereklyékről, jelképekről, - helytállásról és tanúságtételről.

Kapin István kegyhelyigazgató atya zárta a megnyitót. Javaslata szerint: „Imádságos szeretettel kell végignézni a tárlatot. Nélkülük nem állhatnánk itt.” Azt is hozzátette, hogy a helyszínül szolgáló Családvár épületének szentelése, átadása június 12-én lesz.

A rendezvényen részt vett Papp Bertalan Máriapócs város polgármestere és Kiss András a Megyei Közgyűlés tagja.

A „25 éve szabadon”, a Kárpátaljai Görögkatolikus Egyház helytállása és tanúságtétele című kiállítás 2016. június 15-ig tekinthető meg minden nap 9.00 és 18.00 óra között.

- Palóczy Tímea -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában