Helyi közélet

2016.05.02. 16:14

Az áldást osztó Krisztus szobránál

Nyíregyháza, Tarcal - Javaslom, menjenek el Tarcalra, itt a test, a lélek megújul, és még remek borpincék is kínálják „magukat”.

Nyíregyháza, Tarcal - Javaslom, menjenek el Tarcalra, itt a test, a lélek megújul, és még remek borpincék is kínálják „magukat”.

Mindig szerettem gyalogolni, gyerekkoromban meg kifejezetten a búcsúra menni. Az utak szélén, a falvakban felállított keresztek azt sejtették velem, hogy nem véletlenül kerültek oda. Mostanában sokasodnak a szakrális, vegyes látnivalók, ami örvendetes, és a remények szerint fellendíthetik az ún. „zarándokturizmust” – mondják az illetékesek. Bízunk benne, így lesz ez Tarcalon is. Láttuk, ott tesznek is érte, hogy jól érezzék magukat lelkileg és testileg is az idejövő zarándokok. A falusi udvarokban lévő keresztek mítosza legtöbbször a gazda titka maradt, de itt, Tarcalon az „Áldó Krisztus” szobrának története ismert. Van hasonló Erdélyben is a Gordontetőn, Farkaslakánál, de az fémből készült, és egyben kilátó is. Ez a 8,5 méteres szobor fehér gránitból lett kifaragva, s a „Palackos dombon” áll.

Püspöki áldás

Örömünkre az önkormányzat a „gyengébbek” részére kölcsön adta a kisbuszát, és azzal vitte fel őket. A többség viszont a gyalogutat választotta, és kb. száz lépcsőt tett meg, hogy elérje az alkotást. Mint megtudtuk: pár éve a helyi Szent Teréz kápolnában érezte meg az alkotó a „késztetést”, hogy szobrot készítsen az ott látott képen lévő Krisztusról. „Üzenet” volt ez számára, és tenni is akart érte. S ma a messziről látszó szobor „vigyázó szeme” a tarcaliakon őrködik. Az esti órákban is szembetűnik a kivilágított turistasétánnyal együtt, s ezzel a település büszkesége lett. Egy ökumenikus istentisztelet keretében, az őszi püspöki áldással nyerte el a szobor azt, hogy a tisztelői nemcsak egy tárgyat látnak benne, hanem a keresztények Jézusát. Emellett a környék is gyönyörűen parkosított, szinte édenkertszerű.

Búcsújáróhely

Utunk következő állomása a felújítás alatt álló Szent Teréz kápolna volt, mely jóval a falu végén lévő dombtetőn látható. Műemlék ez is, akárcsak a korábban gótikus, de ma már barokk stílusú római katolikus plébánia templom, ahol Jézus_Krisztus mennybemenetele ünnepén tartják a búcsút. (Lehet, hogy rövidesen a szobor is búcsújárók helye lesz.) A viszontlátás reményében indultunk a kirándulásunk további helyszíneire: Szerencsre, a Rákóczi várhoz és utána Monokra, Kossuth szülőházához. A nap végén megállapíthattuk: jó volt együtt lenni, s az áprilisi tavasz illatában megfürödni.

- Dombóvári István -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában