Helyi közélet

2016.05.17. 16:39

Az indiánok (is) Nyíregyházára költöztek…

Nyíregyháza - Andokból az Andokba 2.1 címmel nyílt új időszaki kiállítás a Sóstói Múzeumfalu Pálinkaházában. A tárlat a dél-amerikai magashegység lakosságát, a kecsua és ajmara indiánok hétköznapjait mutatja be.

Nyíregyháza - Andokból az Andokba 2.1 címmel nyílt új időszaki kiállítás a Sóstói Múzeumfalu Pálinkaházában. A tárlat a dél-amerikai magashegység lakosságát, a kecsua és ajmara indiánok hétköznapjait mutatja be.

Az igényes válogatás a nemzetközi hírű fotóművész, Lóránt Attila felvételeiből készült, aki 2002-ben határozta el, hogy felkutatja és megörökíti a jövő számára azokat a népcsoportokat, amelyek napjainkra a kihalás szélére kerültek. Kezdeményezése az idők során nemzetközi programmá nőtt, felkarolta a National Geographic Society is, melynek gondozásában 2006-ban megjelenhetett a fotográfus „Indiánok az Amazonas mentén és az Andokban” című kötete.

A fotóművész és a Múzeumfalu összetalálkozása nem a véletlen műve. A kulturális intézmény vezetése már egy ideje olyan új attrakciókat keres, amelyek ismerősségük vagy éppen ismeretlenségük miatt nagy vonzerővel rendelkezhetnek. A Nyíregyházi Állatpark új látványossága, az „Andok kalandok” adta az ötletet, hogy a Sóstóra látogató közönségnek olyan új, érdekes, tematikus programsorozatot kínáljanak, amely az állatok és az indiánok kapcsolatába, a természethez való viszonyba, a – számunkra sokszor furcsának tűnő – szokásokba, hagyományokba enged betekintést.

Az ötletből koncepció született, így a szabadtéri múzeum tematikus évet tart, melynek programjait az Andok köré csoportosítja. Ennek nyitó fejezetét láthatták, hallhatták, kóstolhatták, táncolhatták végig azok a kedves látogatók, akik a kedvezőtlen időjárás ellenére május 16-án felkeresték a Pálinkaházat. A megnyitóra érkezőket dr. Szabó Sarolta etnográfus, a Sóstói Múzeumfalu vezetője köszöntötte. A kiállítást Gajdos László, a Nyíregyházi Állatpark igazgatója nyitotta meg, aki beszédében maga is hangsúlyozta a két intézmény közötti jó kapcsolatot, és kifejezte örömét, hogy a skanzen vezetése is felfedezte, milyen fontos, hogy megőrizzük és bemutassuk a természettel harmóniában élő, de a globális problémák miatt végveszélybe került kultúrák értékeit és szépségeit. A megnyitón Lóránt Attila tartott tárlatvezetést, melynek során személyes élményeit osztotta meg a közönséggel. Egyik felvétele különösen „meghökkentette” a köré csoportosuló látogatókat: a Huarazban (Peru) fényképezett nyitott konyhában a háziasszony éppen tengerimalac-levest főz!

A kiállítást gasztronómiai, filmes és táncos programok kísérték, amelyek felerősítették a képekből építkező élményeket. A vendégek olyan ételkülönlegességeket kóstolhattak, mint a kukoricasörben főzött marharagu, a négyféle húsból készülő curanto, vagy a juharszirupos sütőtökös desszert. Ez utóbbi lett a közönség kedvence. Természetesen a térség italai is terítékre kerültek, a látogatók finom chilei borokat, koktélokat vagy éppen kokacserjéből készült likőröket kortyolgathattak, miközben képzeletben körbeutazták Bolívia és Peru szépséges tájait. Óriási sikert aratott a perui amatőr táncosokból álló Grupo de danzas SONQOY TUSUY (a kecsua név jelentése: „szívvel táncolók”), akik kedvesen a közönséget is táncba invitálták.

A dél-amerikai indiánok sokszínű kultúráját dokumentáló kiállítást 2016. szeptember 30-ig tekinthetik meg az érdeklődők. S hamarosan érkezik a folytatás, amely még több izgalmat, érdekességet, kalandot ígér…

- Kosztyu Brigitta -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában