Helyi közélet

2016.05.04. 15:30

Egy emberként a gáton

Nyíregyháza - A megelőzés, az állandó gyakorlás és a technikai fejlesztés a megyei katasztrófavédelem feladatai között.

Nyíregyháza - A megelőzés, az állandó gyakorlás és a technikai fejlesztés a megyei katasztrófavédelem feladatai között.

Varga Béla tű. ezredes, közel három évig a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságot vezette, majd 2015. szeptember 15-étől vette át a Szabolcs-Szatmár-Bereg me­gyei szervezet irányítását. Nős, két felnőtt gyermek édesapja.

– Jó volt hazatérni és újra felvenni azokkal az emberekkel a kapcsolatot, akikkel korábban már együtt dolgoztunk – osztja meg első érzéseit a kinevezése pillanatából.

Rögtön kiegészíti egy szakmai megjegyzéssel: megyénk igazgatóságát az elmúlt tizenöt évi teljesítménye alapján a legjobbak között tartják számon. Ezt a színvonalat kell megtartani, erősíteni.

Ezer embert készítettek fel

Ez közös cél, állományunk minden tagja osztja – említi az ezredes az együttműködés fontosságát, sorolva annak eredményeit is.

Sikeres volt a járási mentőcsoportok versenye, a katasztrófavédelmi megbízottak regionális továbbképzése, s együtt ünnepelték meg a kisvárdai tűzoltóság alapításának 145. évfordulóját is.

Az eredménylistán előkelő helyen szerepel a települési mentőcsoportok megalakítása, rendszerbeállítása és minősítése: 55 település bevonásával (a járási és a megyei mentőcsoportokkal kiegészülve) több mint ezer ember szerezte meg az alapvető vízkár-elhárítási feladatokhoz szükséges szakterületi minősítést.

Látványos bemutatók

Egyedülálló kezdeményezés volt decemberben, még a téli felkészülés jegyében létrehozott „Életmentő Konvoj”.

A megelőzés és az együttműködés jó példája a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Tűzmegelőzési Bizottság, amely folyamatos és látványos bemutatókkal hívja fel a figyelmet a veszélyekre. Az ukrán és román társszervek bevonásával pedig a kapcsolatépítés nemzetközi szintre is lépett.

– Az önkéntes tűzoltó-egyesületekkel intenzívebb a kapcsolatunk, számukra új, pályázaton elnyert eszközöket is át tudtunk adni, így ha szükséges, hatékonyabban támogathatják a hivatásos tűzoltók munkáját – tartja nagyra a társadalmi szférából érkező segítő szándékot Varga Béla igazgató.

– Az igazgatóság állományára a stabil létszám és az eredményes munkavégzés a jellemző, amelyet az is bizonyít, hogy kiemelkedő teljesítményért tavaly 26 munkatársunk magasabb, 40 pedig területi szintű elismerésben részesült.

Az idén is már többen vehettek át országos kitüntetéseket és első tiszti kinevezéseket – értékel az ezredes, aki maga is tűzoltósági tanácsosi címmel, valamint a szolgálati jel ezüst fokozatával büszkélkedhet.

Rendszeres gyakorlatok

– Amire a jövőben koncentrálunk, az a megelőzés, valamint a technikai eszközök fejlesztése. Hamarosan két új, magasból mentő járművel gazdagodik megyénk, és jól haladnak a fehérgyarmati tűzoltólaktanya építésének előkészületei.

Folytatjuk a rendszeres gyakorlatokat is, hiszen ezekkel lehet megfelelően felkészülni egy-egy rendkívüli, vagy váratlan helyzetre – indokolja a napi kihívásokat Varga Béla ezredes.

Szemben az árvizekkel

A védekezés, illetve a felkészülés szigorú elvárásainak európai programok résztvevőjeként is igyekszik megfelelni az igazgatóság. Szatmárnémetiből a Multisalva egyesülettel közösen benyújtott pályázat például az önkéntes mentőszervezetek felkészítését és a közös gyakorlatokat szolgálta a magyar–román határ mentén, az árvizektől leginkább sújtott területeken.

A Svájci–Magyar Együttműködési Program keretében mobilgátrendszert szereztek be, ezek használatára több mint hatszáz embert készítettek fel, jelentősen csökkentve az árvízi veszélyhelyzetek kockázatát.

KM-NYZS

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában