Helyi közélet

2016.05.26. 18:06

Lesz még csemege a kecsege! - beköltöztek a halak a Tiszába

Nyíregyháza - A szakemberek remélik, 2017-től ismét lehet majd horgászni az őshonos halra.

Nyíregyháza - A szakemberek remélik, 2017-től ismét lehet majd horgászni az őshonos halra.

A korábbi évekhez képest 30 százalékkal több halat telepít a vizekbe a Magyar Országos Horgász Szövetség (MOHOSZ), illetve a Sporthorgász Egyesületek Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Közhasznú Szövetsége – jelentette be hétfői sajtótájékoztatóján Fesztóry Sándor, a megyei szövetség ügyvezető igazgatója.

Szorosabb együttműködés

Mint lapunkban már beszámoltunk róla, első lépésként kedden 10 ezer kecsegeivadék került Tiszabercelnél és Tuzsérnál a Tiszába, a következő jelentős telepítésnél pedig közel 100 mázsa ponty és 300 ezer darab harcsa, csuka, fogassüllő talál majd új otthonra a folyóban, míg a holtágak csapósügérrel gazdagodnak.

A kecsege korábban kikerült a horgászható halak közül, éppen ezért a szakember reméli, hogy az új telepítésnek köszönhetően 2017-től kérvényezhetik ismét az őshonos hal horgászatát.

Mindez annak köszönhető, hogy a Szabolcsi Halászati Kft. a határidő lejárta előtt lemondott a halgazdálkodási jogáról, s azt megkapta a MOHOSZ, illetve a megyei szövetség, s az ígérethez híven megkezdték a Tiszán a horgászcélú halgazdálkodást.

– Az együttműködés nem szakad meg a kft. és a megyei szövetség között, igényt tartunk a halászati kft. tapasztalataira, valamint dolgozói besegítenek a halászati őrzésbe is 2017 végéig a szövetség embereivel kiegészítve – fogalmazott Fesztóry Sándor.

A sajtótájékoztatón részt vett Radóczi János, a Szabolcsi Halászati Kft. ügyvezetője, aki egyben a Tisza-Rétközi Horgászati Egyesület elnöke. A Bodrog halgazdálkodási jogát ez az egyesület kapta meg a MOHOSZ-tól alhaszonbérlőként.

– Sokan felteszik a kérdést, hogy miért mondtunk le a halgazdálkodási jogunkról a Tiszán. Ha ragaszkodunk a vízhez, semmi nem változott volna meg. Ha folytatjuk, az áfaköteles horgászengedély miatt kevesebb jut telepí­tésre, őrzésre. Nem volt értelme, hogy ragaszkodjunk a halgazdálkodási joghoz. Ez a változás felkínálta az együttműködést a megyei szö­vetséggel, amelynek immár tagja az egyesületünk is.

KM-MML

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában