Helyi közélet

2016.05.07. 14:05

Sufnituning a házépítésben

Nyíregyháza - A szakember és a laikus is azt mondja, ő tudja a tutit.

Nyíregyháza - A szakember és a laikus is azt mondja, ő tudja a tutit.

Egy építkezés elején a laikus építtetők 52 százaléka úgy érzi, képben van azzal kapcsolatban, pontosan mivel jár egy építkezés. Az építészmérnökök tapasztalata szerint viszont alig akad olyan laikus építtető (3 százalék), aki ezt legalább részben átlátja. Valójában minden más, az építkezés folyamatával kapcsolatos kérdésben mást lát a szakértő, és mást a magánépíttető – derül ki a Bramac Construma szakvásáron végzett friss kutatásból.

Több forrásból tájékozódnak

Az építészmérnökök és magánépíttetők körében végzett felmérésből az is kiderül, hogy az építkezők jellemzően igyekeznek minél több forrásból tájékozódni. Először szakemberekhez fordulnak tanácsért (56 százalék), ezt követően a család és a barátok véleményére kíváncsiak (36 százalék), majd fórumokon (36 százalék) és webshopokon (26 százalék) gyűjtenek információt. Legkevésbé az építőanyag-kereskedéseket és a tüzépeket keresik fel a tájékozódási szakaszban, ezek súlya inkább a megvalósítás során értékelődik fel. A tájékozódás után viszont a legtöbb területen és kérdésben okosabbnak érzik magukat, mint ahogy azt az építészek a gyakorlatban tapasztalják – állítja a felmérés.

Leginkább a házelosztással kapcsolatban vannak markáns elképzeléseik (85 százalék). Másodsorban azt tudják leginkább, hogy milyen alap stílusjegyeket szeretnének látni az otthonukban (79 százalék). A megkérdezettek 77 százaléka teljesen, vagy nagyjából biztos a nyílászárók és a hőszigetelés kérdésében is. A legkevésbé a burkolóanyagokkal kapcsolatban van konkrét elképzelésük az építkezés előtt, illetve korai szakaszában. Az építészek, bár hozzávetőlegesen ezt a fontossági sorrendet tapasztalják a magánépíttetőknél, úgy látják, csak 42 százalékuknak van valójában konkrét elképzelése arról, mit szeretne.

Saját bevallásuk szerint

Markáns elképzelések ide vagy oda, a laikus építtetők saját bevallásuk szerint a tervezés és a kivitelezés folyamatában is kikérik szakember véleményét: elsősorban a fűtés (68 százalék), a hőszigetelés (65 százalék) és a tető (64 százalék) kialakításának területén. A legkevésbé az alap stílusjegyekben és a burkolóanyagokban hagyják másra a döntést. A megvalósításban viszont sokkal kevésbé támaszkodnak szakértőre, így az eredeti tervek által képviselt minő­ség esetenként elcsúszhat a kivitelezés során. A konzultá­ció után sokan igyekeznek minél több munkát saját maguk elvégezni, barkács megoldások­kal élni a vélt vagy valós költséghatékonyság reményében.

 

- KM -

További részletek a kelet.hu-n.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában