Helyi közélet

2016.06.23. 18:39

Egy ház lakhatatlanná vált - Állami segítséget remélnek az uszkaiak

Uszka - Az összesítések után kiderült: Uszkán hetvenhét önkormányzati és magáningatlanban okozott hol kisebb, hol nagyobb károkat a kedd reggeli jégverés.

Uszka - Az összesítések után kiderült: Uszkán hetvenhét önkormányzati és magáningatlanban okozott hol kisebb, hol nagyobb károkat a kedd reggeli jégverés. A felméréskor az egyik lakóház életveszélyesnek bizonyult, innen az ott élő édesanyát két kicsi gyermekével a helyi idősek otthonában helyezték el átmenetileg.

– Az állagmegóvással párhuzamosan igyekszünk megelőzni a további károkat. Fóliával vonjuk be azokat a tetőket, melyekről a megmaradt palát is le kellett szedni, vagy ha az öklömnyi jég teljesen szétverte, a padlásokat védjük az időjárás viszontagságaitól.

Ház, autó, termés…

– Keddről szerdára virradóra hajnali fél háromig dolgoztunk a tűzoltókkal; öt egység vonult ki, az ő munkájukat segítettük önkéntesek közreműködésével – adott helyzetjelentést a település polgármestere. Dr. Sértő-Radics István hozzátette: a helyreállítás nagyobb falat, nehezebb lesz, mint az állagmegóvás.


Így szakadt a jég Uszkán kedd reggel


– Rozsályban ülésezett a védelmi bizottság, a megyei katasztrófavédelem vezetői tanácskoztak az érintett polgármesterekkel. A Fehérgyarmati járásban három község szenvedett el jelentős veszteséget: Rozsály, Méhtelek és Uszka. Az önkormányzati ingatlanokban keletkezett károk helyreállítására és a megelőző védekezésre a vis maior-alapból kérhetünk támogatást, sőt, előleget is, de hogy a magánházak sorsa mi lesz, azt egyelőre nem tudjuk. Csak remélni merem, hogy egyedi kormányhatározat segít majd ezeken az embereken, mert a halmozottan hátrányos helyzetű települések lakosainak nem lesz pénzük arra, hogy saját maguk rendbe tegyék az otthonaikat. Az önkormányzatok sajnos nincsenek olyan anyagi helyzetben, hogy ezeket a költségeket át tudják vállalni – sóhajtott Uszka első embere, aki rámutatott: a több tíz-százmilliós veszteség a lakóházak, ingatlanok mellett 20–30 gépjárművet és a mezőgazdasági területeket is érinti.

– Nálunk az emberek nagy része csepegtetéses, intenzív uborkatermesztésből él. Az ő ültetvényeiket egytől egyig szétverte a jég. Az éves jövedelmüket fektették ebbe, ami részben vagy teljesen odalett…

KM-CSA

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában