Helyi közélet

2016.06.07. 08:47

Hibázott a vállalkozó: első munkanapján halt szörnyet alkalmazottja a nyíregyházi sportcsarnok felújításakor

Nyíregyháza - Fogház vár a Bujtosi Szabadidőcsarnok felújítási munkálataival megbízott debreceni vállalkozóra.

Nyíregyháza - Fogház vár a Bujtosi Szabadidőcsarnok felújítási munkálataival megbízott debreceni vállalkozóra.

Nyíregyházi Járási és Nyomozó Ügyészség vádat emelt az ellen a debreceni vállalkozó ellen, aki 2015. évben Nyíregyházán, a Bujtosi Szabadidőcsarnok felújítási munkálatait végezte, és a sportcsarnok egyik falának bontása közben alkalmazottja életét vesztette.

A vádirat szerint 2015. évben a férfi alvállalkozóként dolgozott a sportcsarnok küzdőterének felújításán. Feladata volt többek között a csarnok keleti falán, 7 méter magasságban lévő eredményjelző táblát tartó vasbetonlemez lebontása.

A bontás menetét a vádlott két munkavállalója részére úgy határozta meg, hogy a vésést a betonkonzol és a fal találkozásánál kezdjék meg, és azt felváltva végezzék, miközben az egyikük egy vésőgéppel vés, a másikuk a betontörmeléket seperje le a magasból. Ez az utasítás a legelemibb szakmai és biztonsági elvárásoknak sem felelt meg, ugyanis emberei a betonfalból kiálló, lebontandó vasbetonszerkezeten dolgoztak úgy, hogy csak egyikőjük volt biztosítva leesés elleni védőeszközzel.

Két órai munkavégzést követően a betonkonzol leszakadt a biztosítás nélkül dolgozó férfival együtt, akit a törmelék maga alá temetett, míg társát csak az általa használt heveder védte meg a leeséstől.

A balesetet szenvedett 33 éves férfi olyan súlyosan megsérült, hogy a helyszínen életét vesztette.

A Nyíregyházi Járási és Nyomozó Ügyészség a vállalkozót 1 rendbeli halált okozó foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétségével vádolja, vele szemben vádiratában fogházbüntetés kiszabására és az építőiparban végzendő vezető, irányító tevékenységtől való eltiltásra tett indítványt.


Nyíregyháza – A mentők mellett a tűzoltók is riasztást kaptak egy munkahelyi baleset miatt pénteken Nyíregyházán.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában