Helyi közélet

2016.06.17. 12:45

Meglepi: visszacsempésztek egy különadót a vendéglátósok adócsomagjába

Nyíregyháza - Úgynevezett turizmusfejlesztési hozzájárulást rejtett el a kormány a nemrégiben elfogadott adócsomagban, a különadót 2018. január 1-jén vezetik be.

Nyíregyháza - Úgynevezett turizmusfejlesztési hozzájárulást rejtett el a kormány a nemrégiben elfogadott adócsomagban, a különadót 2018. január 1-jén vezetik be.

Helyben készül az étel

A jogszabály indoklása szerint a 4 százalékos áfamértékű közterhet minden olyan vendéglátóipari egységnek le kell majd róni, ahol helyben készített ételt, illetve nem alkoholtartalmú italt szolgálnak fel. Gyanítani lehet, hogy mindezzel a már bejelentett fizetéscsökkentés miatt kieső bevételeket kívánják pótolni, azt feltételezve, hogy a beígért – s két év alatt bevezetett – 22 százalékos összköltségcsökkentés hasznából a vendéglátósok sem a fogyasztó, sem pedig a költségvetés felé nem forgatnak vissza elegendő pénzt.

A tervezett hozzájárulás bevezetését az érdekképviseletek hasznosnak ítélték, ám az érintettek körében kissé már árnyaltabb a kép. Székely József vállalkozó például elárulta portálunknak, hogy egyáltalán nem örül az új adónemnek, bár pontosan még nem tudja, mi is ennek az alapja.

– Nem számoltam utána, de azt tudom, hogy a 27 és 18 százalék különbségét sem a kezembe adják, hanem a vendég fizet majd kevesebbet, merthogy az állam pénzét kompenzálom a beszerzésem áfájával. A 4 százalék sem lehet nekem jó, ha a teljes árbevételemhez csapják, mert az olyan, mint egy dupla iparűzési adó, pedig már a szimplát is nehezen viseljük – mondta el Juhász Ferenc, aki egyelőre nem problémázik ezen, mivel tudomása szerint csak akkor lép életbe a rendelkezés, ha leviszik 5 százalékra az éttermek áfáját.

Szűcs Péter gyorsbüfét üzemeltet, s egy 22 százalékos csökkentés mellett nem tartja riasztónak a 4 százalékos emelést.

– A mi kínálatunkban nincs helyben készült étel, mert előkészített, illetve fagyasztott alapanyagokból dolgozunk, így az sem biztos, hogy ránk kötelező érvényű lesz a jogszabály. De azt mondom, ráérünk ezzel másfél év múlva foglalkozni – adta tudtul.

KM-MJ

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában