Helyi közélet

2016.06.30. 09:43

Mézédes lehet az idei dinnyeszezon

Szabolcs-Szatmár-Bereg - Az induló felvásárlási árakról még spekuláció lenne beszélni.

Szabolcs-Szatmár-Bereg - Az induló felvásárlási árakról még spekuláció lenne beszélni.

– A szezon kezdetéhez közeledve egyelőre minden dinnyés elégedett a megyében, hiszen volt elegendő napfény és csapadék is. Esett annyi, hogy a hátralévő időt ennyi nedvességgel már kibírják az egyébként szépen kötött cserkeszi dinnyék – ad hangulatjelentést Benkő Pál nagycserkeszi gazda. Szerinte már csak egy természeti katasztrófa (jégverés vagy rettentő aszály) foszthatná meg őt és társait a tavalyitól mindenképp jobbnak, kifejezetten bőségesnek ígérkező terméstől. Ami az árakat illeti, Benkő Pál szerint most is csak egy héttel az érés előtt derül ki, mennyit adnak a vevők a várhatóan mézédes piros húsúért. A tapasztalt cserkeszi termelő zömmel exportra szállít, így őt érthetően a tőlünk északabbra lévő, szlovák és főként lengyel piac érdekli.

– A kamionba pakolt magyar dinnye árát két dolog is befolyásolja. Egyrészt csökkentheti a dél-európai országok kínálata, vagyis az, hogy az olaszok és a görögök mennyire mennek le áraikkal a magyaréval megegyező felvevőpiacokon. Másrészt a nyár heve és hossza, ami a dinnyefogyasztást pörgeti, s tartja fönn a lengyel és szlovák lakosság körében. Ha még az augusztus is meleg lesz, az északiak, miként tavaly is, egyszerűen megőrülnek majd a magyar dinnyéért, ami az exportárainknak is jót tesz – összegzett Benkő Pál.

Átlovagoltak a dohányról

Kékessy Mihály szerint tavaly az ideinél kisebb területen termesztettek dinnyét megyénkben. – Ez nagyrészt betudható a dohánykvóta csökkentésének, így sok gazda dinnyetermesztésbe kezdett – mondta a balkányi gazda, majd hozzátette: még most is dominánsabb a helyre vetett dinnye, de megfigyelhető az elmozdulás az intenzív öntözés felé.

– Megyénkben az érési időszakra jellemző hűvösebb idő kitolja a dinnyeszezont, a nagyobb mennyiség betakarítása augusztusban lesz esedékes – vélekedik Kékessy Mihály, aki szerint a sok eső miatti gombabetegségek miatt többször kellett védekezniük a megyei gazdáknak. Az árakról elmondta: Békés megyében közel 70 forintos induló árral lehet számolni, Szabolcs megyében a dömping csak később kezdődik, az itteni árfekvésről csak spekuláció lenne beszélni.

KM-TG, GB


Benne van a jó termés lehetősége

– Ilyenkor még szinte lehetetlen pontosan megítélni a szezonban piacra kerülő dinnye mennyiségét és a realizálható árakat – vélekedik Rácz Imre, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara megyei elnöke. Szerinte a megyei ültetvények állapotát figyelembe véve az biztosan kijelenthető, hogy az idei szezonban benne van a jó termés lehetősége.

Az úgynevezett tenyészidő hőmérséklete és a csapadék alakulása eddig kedvezett a növényeknek. – Sem komolyabb növényvédelmi problémával, sem egyéb, a hozamot veszélyeztető tényezővel eddig nem szembesültünk. Óvatosságra int viszont bennünket az időjárási szélsőségek egyre gyakoribb előfordulása – fogalmazott Rácz Imre.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában