Helyi közélet

2016.07.12. 15:46

Búcsú a nemzeti kegyhelytől Máriapócson

Máriapócs - Kapin István atya Debrecenben folytatja tovább szolgálatát.

Máriapócs - Kapin István atya Debrecenben folytatja tovább szolgálatát.

Elbúcsúzott Máriapócstól Kapin István kegyhelyigazgató atya, ugyanis július 1-jétől Debrecen parókusává nevezte ki Kocsis Fülöp görögkatolikus érsek-metropolita. A Máriapócson eltöltött évek sok-sok eseménnyel, emlékkel és élménnyel gazdagították papi szolgálatát és a magánéletét egyaránt.

A kor igényeinek

István atya 1970-ben született Kisvárdán, vallásos szülők gyermekeként. Pannonhalmán végezte a középiskolát, majd Budapesten a Pázmány Péter Katolikus Egyetem, Nyíregyházán pedig a Szent Atanáz Görögkatolikus Hittudományi Főiskola következett. 1997. augusztus 10-én pappá szentelése is itt volt. Budapesti szolgálatból érkezett Máriapócsra feleségével, Kiss Szilviával és két fiával 2001-ben.

Először segédlelkész volt, majd kegyhelyigazgató lett. Az igen sokat dolgozó atya a Máriapócsi Lelkigyakorlatos- és Zarándokház igazgatói feladatát is megkapta, 2012-től pedig parókusnak nevezték ki. Közben megszületett a harmadik fia, majd kislánya is.

A település lelki vezetése mellett igen fontos volt számára, hogy a városba érkező zarándokok fogadása és ellátása megfeleljen a kor igényeinek. Hatalmas szervezőmunkájának köszönhetően megépült az elmúlt években az Emmánuel Zarándokközpont és a Családvár, elkészült a Csodák tornya és a legkisebbek örömmel fogadták a Noé bárkája játszóteret. Mindezek a fejlesztések azt jelzik, hogy az Európai Unió nyújtotta lehetőségeket a püspökségen keresztül jól használta ki.

Sokoldalú munkásságának elismeréseként a város önkormányzata díszpolgári címet adományozott a napokban Kapin István atyának, aki vasárnap a búcsúmiséjén vett részt. A szentbeszédet Lukács Imre Zoltán, a Hajdúdorogi Egyházmegyei Karitász igazgatója mondta.

A szertartáson köszönt el a Máriapócsi Lelkigyakorlatos- és Zarándokház, valamint a munkatársak nevében Mosolygó Tibor atya, a Máriapócsi Lelkigyakorlatos- és Zarándokház lelki vezetője, a Családvár igazgatója, míg az egyházközség képviselő-testülete és a hívek nevében ifjú Lőrincz Péter, az egyházközség világi elnöke búcsúzott el, s elköszönt a római katolikus egyház nevében Pásztor Károly pápai prelátus is.

Emléket hagy a szívekben

– Nagyon sok szép élményben volt részem az elmúlt 15 év alatt a városban.

Mindig jó érzés volt, hogy sokan turistaként jöttek a nemzeti kegyhelyre és zarándokként távoztak – mondta meghatódva Kapin atya. Az itt lakóknak talán természetes, hogy Mária közelében lehetnek, azonban az idelátogatók sokszor könnyes, fátyolos szemmel hagyták el a bazilikát.

Remélem, hogy az épületek mellett a szívekben is maradandó emlékeket hagyok magam után Máriapócson.

- Palóczy Timea -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában