Helyi közélet

2016.07.18. 08:01

Leveleki nyugdíjasok szalonnasütése eszperantista vendégekkel

Levelek - Sokan, ha ezt a szót hallják: eszperantó, azt sem tudják, mi az. Azt hiszik, azonos az eszperente nyelvvel, mikor minden szót e magánhangzóval használnak.

Levelek - Sokan, ha ezt a szót hallják: eszperantó, azt sem tudják, mi az. Azt hiszik, azonos az eszperente nyelvvel, mikor minden szót e magánhangzóval használnak. Pedig az eszperantó teljesen más. Egy lengyel orvos, Zamenhof találta fel, s állította össze a nyelvtanát és a szóállományát olyan céllal, hogy legyen egy egységes, országoktól független nyelv, amely könnyen tanulható, egyszerű, mivel 1 szóból sok más szó is képezhető. Dallamos, kellemes hangzású, s ha minden országban ismernék, nem lenne szükség tolmácsra, mindenki megértené a másikat.

Én az 1980-as években ismertem meg ezt a nyelvet, s rögtön megtetszett. Elkezdtem tanulni magánúton, majd tanfolyamra jártam, közben gyermek és felnőtt csoportot alakítottam. Rengeteg találkozón, kiránduláson vettünk részt, még külföldre is eljutottunk. A gyerekek leveleztek a legtávolabbi országokba is, tanulmányi versenyen pedig még Csillebércre is eljutottak. Azóta már közülük többen eszperantó nyelvből tették le a középfokú nyelvvizsgát, mivel kellett a diplomához.

Volt olyan év, mikor a mi csoportunk nyerte el a Megye Legjobb Eszperantó Csoportja címet, sőt nekem,mint vezetőnek " Eszperantó Munkáért " országos kitüntetést is adtak,amit a Parlamentben vehettem át.

Ezek nagyon szép emlékek, sok év telt el azóta.

Miért is írom le mindezt?

Azért, mert ez a mozgalom ma is él . Megyénkben Nyíregyházán hetente tart foglalkozást az Eszperantó Egyesület, ahova én is eljárok.

Nyáron nagy esemény lesz Nyíregyházán, hiszen itt rendezik az eszperantót oktató tanárok egyhetes kongresszusát, melyre a világ minden tájáról 100-nál is többen vesznek részt

Mi, leveleki nyugdíjasok a közelmúltban hívtuk meg vendégségbe a megyei eszperantistákat, akikkel egy jó hangulatú, vidám délutánt töltöttünk el a leveleki tó partján lévő kempingben. Bár a vihar bezavart bennünket az ebédlőbe, a jókedv megmaradt. Élvezettel hallgattuk a különböző élménybeszámolókat a külföldi utakról, találkozókról. Természetesen az éneklés sem maradt el. Közösen énekeltük a "Vivu Esperanto"(Éljen az eszperantó!)című dalt, majd a csapatvezetői múltamból felidézve megtanultuk a ma is aktuális "Ha minden nyelven szerethet a szív" kezdetű dalt.-

-Ez a találkozó is bebizonyította,hogy az eszperantisták nagyon barátságosak, mindenkivel megtalálják a közös hangot, még azokkal is,akik nem ismerik az eszperantó nyelvet .

- Ákli Mártonné, a leveleki Őszi Levél Nyugdíjas Egyesület elnöke -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában