Helyi közélet

2016.07.14. 15:02

Videó: Előzzük meg a gépkocsifeltöréseket

Szabolcs-Szatmár-Bereg - Az utastérben, látható helyen hagyott táska csábító lehet a potenciális elkövetőknek! Ne hagyja ott!

Szabolcs-Szatmár-Bereg - Az utastérben, látható helyen hagyott táska csábító lehet a potenciális elkövetőknek! Ne hagyja ott!

Nagyhalászban a köztemető előtt tört fel ismeretlen tettes egy személygépkocsit 2016. július 13-án 19 óra körül. A lezárt gépkocsinak a jobb oldali első ablakát törte be és az ülésen hagyott táskát tulajdonította el, a benne lévő személyes iratokkal és készpénzzel.

Újfehértón szintén a köztemető előtt tört fel ismeretlen tettes egy személygépkocsit 2016. július 13-án 20 óra körül. A tettes betörte a szélvédőt és a hátsó ülésen hagyott táskát tulajdonította el a benne lévő pénztárcával, készpénzzel, személyes iratokkal és mobiltelefonnal.

Gépkocsi feltörések leggyakrabban akkor történnek, ha a tulajdonos értékeket hagy az utastérben. A látható helyen hagyott táska csábító lehet a potenciális elkövetőknek még akkor is, ha azokban semmilyen érték nincs, mert azt ők nem tudhatják. Ilyen esetben, ha lopási kár nem is keletkezik, a jármű ablakának betörésével okozott rongálási kár jelentős lehet.

A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr- főkapitányság tanácsai:

 • Amennyiben lehetőségük van rá, parkoljanak őrzött helyen! Az esti órákban lehetőleg olyan helyet válasszanak, ahol jó a közvilágítás, illetőleg a parkolóhely belátható és forgalmas!
 • Mielőtt elhagyják járművüket, győződjenek meg arról, hogy az ajtók, ablakok zárva vannak! Erre akkor is oda kell figyelni, ha csak rövid időre távozunk.
 • Az utastérben látható helyen ne hagyjanak értéket! Ha más megoldás nincs, használják a csomagtartót!
 • Nagyobb értékű műszaki cikk vásárlása esetén azt ne hagyják az autóban, lehetőleg azonnal szállítsák haza!
 • Az autóba utólag beépített zenelejátszók, hifi berendezések legyenek kivehetőek, levehető előlappal szereltek vagy kóddal ellátottak! (Ezek a biztonsági lehetőségek persze csak akkor érnek valamit, ha ki is használják őket.)
 • A tolvajok általában kerülik a betörésvédelmi és biztonsági fóliával ellátott gépkocsikat. A betört üveget a fólia egyben tartja, annak eltávolítása időigényesebb művelet, és így a lebukás kockázata is növekszik a tolvajok számára. (Csak az előírásoknak megfelelő engedéllyel rendelkező fóliát szabad használni!)
 • Amennyiben mégis feltörték autóját, hívja a rendőrséget a 112-es segélyhívószámon. A rendőrök megérkezéséig ne nyúljon semmihez, mert a gépkocsit és annak környezetét vizsgálni fogják!
 • - Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság -

  Hírlevél feliratkozás
  Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

  Ezek is érdekelhetik

  Hírlevél feliratkozás
  Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

  Rovatunkból ajánljuk

  További hírek a témában