Helyi közélet

2016.08.26. 08:04

De nehéz az iskolatáska-választás

Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - Minden családban nagy változásokat hoz a szeptemberi iskolakezdés. Már augusztusban elkezdődik a nem kis kiadással és stresszel járó tanszervásárlás. Számos dologra kell odafigyelni, többek között meg kell találni azt az iskolatáskát, mely nem csak eleget tesz minden szükséges elvárásnak, de még az iskolás gyerek tetszését is elnyeri.

Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - Minden családban nagy változásokat hoz a szeptemberi iskolakezdés. Már augusztusban elkezdődik a nem kis kiadással és stresszel járó tanszervásárlás. Számos dologra kell odafigyelni, többek között meg kell találni azt az iskolatáskát, mely nem csak eleget tesz minden szükséges elvárásnak, de még az iskolás gyerek tetszését is elnyeri.

Az iskolatáska kiválasztásánál a minőséget és az egészségi szempontokat vegyük elsősorban figyelembe, fontos, hogy a gyermek egészségének semmilyen formában ne ártson, utána jöhet „csak” a divat. Erről próbáljuk meggyőzni a mindenféle mesefigurákhoz, szuperhősökhöz ragaszkodó gyerkőcöt is. A minőségnek persze ára van, de ha tehetjük, ne a gyermekünk egészségén spóroljunk. Ergonómikus kialakítás Magyarországon és világszerte a gerincbetegségek, a gerincferdülés, a hát- és derékfájás szinte népbetegségnek számít.

Ezért amit csak lehet, meg kell tenni, hogy gyermekkorban megelőzzük. A rosszul megválasztott iskolatáska oka lehet a hátfájásnak, a rossz tartásnak és hosszú távon a meglévő gerincferdülést vagy gerincbetegségeket is ronthatja. Nem mindegy tehát, hogy milyen táskát választunk. A húzható, és a féloldalas, vállon átvethető táskák teherhordásra, vagyis iskolatáskának alkalmatlanok.

A legmegfelelőbb egy olyan hátizsák, aminek széles, párnázott vállpántja van – tehát mindkét vállán hordja a gyerek, és így szimmetrikus terhelést biztosít –, és a hátfal a gerincoszlophoz igazodik. A merev falú, hátra simuló kialakítás segíti a súlyelosztást. Lehetőség szerint a hátfal legyen légáteresztő, hogy ne izzadjon bele. A vállpánt legyen állítható, mert a táskának a váll vonalától a medencecsontig kell érnie, illetve fontos, hogy télen a nagykabátra is fel tudja venni. Lényeges, hogy pántjait megfelelő hosszúságúra állítsuk. Ha túl hosszú, a súly a gyermek vállára nehezedik, emiatt előre görnyed, és próbálja a terhet a hátával megtartani.

Az egészséges kialakítás mellett fontos a méret is, hiszen a túl nagy táska éppúgy kényelmetlen, mint a túl nehéz. Az ideális méretű táska nem szélesebb a gyermeknél, az alja a csípő felett helyezkedik el, teteje pedig nem ér túl a tarkón. A táska alja a deréktól 20 centiméterre lejjebb kezdődjön.

Praktikus Több belső rekesz segít elkülöníteni a tanszereket, a nehezebb könyvek kerülhetnek közvetlenül a merev hátrészhez, míg a füzetek és a tolltartó elkülönülhet a könyvektől.

Az iskolatáska külső felén jó, ha megtalálhatóak extra rekeszek, melyekben a gyermek apróbb holmija, innivalója kaphat helyet.

További hasznos funkció, ha a táska rendelkezik belső, elzárható zsebbel, hogy az iratok és a zsebpénz biztonságosan utazhasson gyermekünkkel.

Ha az egész táska vízhatlan, egy kiadós eső esetén nem áznak el a tanszerek.

A biztonságos közlekedés érdekében nem árt, ha van a táskán fényvisszaverő csík, így a téli, korán sötétedős időszakban gyermekünk jól látható az autósok számára is. Az alja legyen műanyag, vagy legyenek rajta műanyag talpacskák, mert a gyöngyvászon hamar szétfoszlik egy-egy földön landolástól. Amikor elkezdik használni a táskát, érdemes hozzászoktatni őket, hogy mindig két vállon hordják, és ne pakolják tele olyan dolgokkal, amik nem szükségesek az iskolához.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában