Helyi közélet

2016.09.22. 14:13

Algavirágzás a Tiszán: mese barna habbal?

Szabolcs-Szatmár-Bereg - Ellentmondásos hírek látnak napvilágot a Tisza szennyezésével kapcsolatban. A szakemberek szerves anyagról, a Tisza-part közelében élők szennyezésről beszélnek.

Szabolcs-Szatmár-Bereg - Ellentmondásos hírek látnak napvilágot a Tisza szennyezésével kapcsolatban. A szakemberek szerves anyagról, a Tisza-part közelében élők szennyezésről beszélnek.

A hivatalos állásfoglalás szerint a szakemberek a mintavételek és vizsgálatok alkalmával nem találtak szennyezésre utaló jeleket. Megállapították, hogy az érintett folyószakaszok közelében lévő szennyvíztisztító telepek is üzemszerűen működnek, és hogy az alacsony vízállás miatt elszaporodott algától barna, zavaros és habos a Tisza vize.

Úszó toalettpapír

– Förtelmes, ami az elmúlt hetekben a folyóval történt. A habzásnak mosószerszaga van. Azt mondják, szerves anyag úszik a vízzel. A fekália is szerves anyag. Meg kell nézni, hogy mi tapad fel a csónakra. A gyerekek augusztusban a tiszai strandon voltak, a körmük besárgult. A kéz kiszárad a víztől. Ez nem a barna algától van. Otthon van egy kerti tavam, jól tudom, milyen a barna alga. Miért nem habzik a barna algától a Bodrog, a Szamos, a Túr? Szerintem továbbra is valamelyik tisztítótelepről jön a szennyeződés a Tiszába. Vagy négy éve figyeltünk fel először az ilyen jellegű szennyeződésre, de akkor kisebb adagokban jött. A hajnali órákban tapasztaltuk, vagyis az éjszaka engedhették a vízbe. Egy kívülállónak talán fel sem tűnik, hogy mi úszik éppen a Tiszán, de aki nap mint nap itt van a folyón, az a legkisebb változást is észreveszi.

A zsurki horgász szavait megerősíti egy másik Tisza-parti község lakosa is.

– Nem új keletű probléma a Tisza szennyezettsége, csak most feltűnőbb a szokottnál – mondta egy olvasónk, aki a Tiszakönyök lakójaként úgyszólván szimbiózisban él a folyóval.

– Gyakori látvány, hogy a környékbeli szennyvíztisztítóknál ürülék, toalettpapír úszik a vízen; úgy tűnik, az alacsony vízállás kellett ahhoz, hogy ez másoknak is feltűnjön – jegyezte meg a partközelben lakó fiatalember.

Nem jön a hal

Balsán idilli kép fogadott minket. Az őszi napfény gyémántként ragyogott a vízen, amelynek felszínét finoman fodrozta a szél. A Tisza vize ezen a szakaszon kifogástalannak tűnik.

– Látszólag tényleg az – mutatott körbe a komp sarkán állva Lénárt Ferenc révész –, a környékbeli horgászok szerint viszont valami nincs rendben a vízzel, mert ahogy mondják: nem jön a hal. Észrevettem, hogy reggelre valami barnás anyag rakódik a komp oldalára, és méteres szélességben lebeg a szennyeződés körülötte is. Nem szép látvány, de meg sem közelíti azokat a képeket, amiket a tévében mutattak.

– Semmi feltűnőt nem észleltek a Balsáról motorcsónakkal indulva a folyót „keresztül-kasul” bejáró halőreink a Tiszán – számolt be lapunk érdeklődésére a Szabolcs Halászati Kft. ügyvezetője.

Kovaalga is lehet

Radóczi János a kevésbé szőke folyó ellenőrzésével megbízott cégének négy munkatársát is az állítólagos szennyeződés alapos felderítésére küldte. A halőrök késő délután, feladatuk végeztével azt jelentették, hogy sem olajfolttal, sem egyéb, a víz felszínén úszó szennyeződéssel, sem haltetemmel nem találkoztak.

– Az előfordulhatott, hogy napokkal ezelőtt látott valaki valami rendellenességet a Tisza felszínén. Ám az lehetett például kovaalga is, amely különleges, aranybarnás színű márványozottságot kölcsönöz a folyónak. Nem lehet kizárni persze azt sem, hogy a sok közül valamelyik település – akár a határvíz túloldaláról – beleereszti szennyvizét, ami a Tisza már egy ideje igen alacsony vízhozama mellett nem képes felhígulni és gyorsan levonulni. Mindenesetre csak arról tudok most számot adni, hogy jelenleg semmiféle gond nincs a legkedvesebb folyónk vizével.

KM


Nincs készültség a Tiszán

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság honlapján olvasható közleményéből kiderül: szeptember 16-án helyszíni szemlét tartottak a Tiszán Aranyos­apátitól Záhonyig. A helyszínen a szakemberek megvizsgálták és fotóval dokumentálták az érintett szakasz tisztítottszennyvíz-bevezetéseit is (záhonyi és mezőladányi szennyvíztisztító telepek), mely során rend­ellenes kibocsátást nem tapasztaltak. A folyó felszínén foltokban úszó és a parton kirakódott hab, valamint a víz helyenkénti barnás elszíneződését szerves eredetűnek minősítették. Vízminőség-védelmi készültség elrendelését nem tartották indokoltnak.


Budapest – Természetes, szerves eredetű a Tisza felszínén foltokban úszó és a parton kirakódó hab, valamint a víz helyenkénti barnás elszíneződése Záhony térségében – közölte az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) vasárnap az MTI-vel.

 

 

 

Budapest, Vásárosnamény, Záhony – Az Együtt azt várja a Földművelésügyi Minisztériumtól és a környezetvédelmi hatóságtól, hogy derítse ki, honnan ömlik nagy mennyiségű – a párt számításai szerint több millió köbméternyi – szennyvíz a Tiszába.

 

 

 

Vásárosnamény – „Valami bűzlik Namény mellett” – írtuk másfél hónappal ezelőtt. A Vásárosnamény melletti, a valóságban Kisvarsányhoz közeli szennyvíztelep tőszomszédságában Baranyi Krisztina kijelentette: – Nemrég vettem mintát a telepről származó, tisztított szennyvízből. Ennek meg kellene közelítenie az ivóvíz minőségét, ehhez képest zavaros, gyomorforgató.

 

 

 

Vásárosnamény – Sürgős beavatkozásra és fejlesztésre van szükség a szennyvíztelepen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában