Helyi közélet

2016.09.13. 11:01

Díjátadás – adományozással

Kisvárda - Vasárnap délután, XXII. alkalommal adományozták oda a Tőkés–díjat, Dr. Papp Lajos világhírű szívsebésznek. Az átadást követően a világhírű szívsebész megköszönte az elismerést, s rögtön fel is ajánlotta a félmillió forintot a badalói óvoda építéséhez.

Kisvárda - Vasárnap délután, XXII. alkalommal adományozták oda a Tőkés–díjat, Dr. Papp Lajos világhírű szívsebésznek. Az átadást követően a világhírű szívsebész megköszönte az elismerést, s rögtön fel is ajánlotta a félmillió forintot a badalói óvoda építéséhez.

Kisvárda – Dr. Papp Lajos világhírű szívsebész vette át munkássága elismeréseként a XXII. Tőkés–díjat a kuratórium döntése értelmében. A kisvárdai Tőkés László Alapítvány kuratóriuma a díjátadó ünnepséget a helyi református templomban rendezte meg, vasárnap –szeptember 11–én– délután. A 27 évvel ezelőtt alapított Tőkés László Alapítvány Alapító Okiratának harmadik pontjában a következők olvashatók. „Egyéni díj adományozását annak a személynek, aki a magyarság helyzetét életművével (tudományos, művészeti, politikai, vallási, humanitárius cselekvések) jelentős mértékben segíti, fejlődését előmozdítja.” A kuratórium –egyhangú– döntésének ismertetését követően a díjazott munkásságáról, emberi nagyságáról, Kocsis István író, drámaíró tart méltatást. Ezt követően, adták át immár XXII. alkalommal a Tőkés–díjat Dr. Papp Lajos világhírű szívsebésznek. Az átadást követően a világhírű szívsebész megköszönte az elismerést, s rögtön fel is ajánlotta a félmillió forintot a badalói óvoda építéséhez.

–Mit érzett professzor úr a díj átvételekor?

–Három fontos dolgot szeretnék mondani. Kisvárdán a felújított gyönyörű Isten Házában Tőkés László nevével fémjelzett átvenni számomra nagyon nagy öröm volt. Öröm volt ezért is, mert itt civilek döntöttek erről, és számomra nagyon fontos, hogy egyhangú szavazattal született meg ez a döntés. Én pedig még azért vagyok harmad rendben nagyon boldog, mert ezzel az épülő Badaló–i óvodának, néhány ezer téglát lehet venni ezen a pénzen–mondta Dr. Papp Lajos professzor.

Határtalan összefogás

Badaló a Beregszászi járás déli részén, a Tisza mellett, a magyar határnál fekvő település Tarpa szomszédságában. A község óvodaépülete műszakilag tönkre ment, és életveszélyessé vált, a gyermekeket ki kellett belőle költöztetni ideiglenes helyszínre, az iskola épületébe. Önkormányzatnak új óvoda megépítéséről kellett gondoskodnia. Az Önkormányzat, forráshiány miatt segítséget kért Papp Lajos szívsebész professzortól és rajta keresztül a magyarországi Házat – Hazát Alapítvány–tól/ HHA /. Példaértékűnek nevezhető az az összefogás, amelynek segítségével a közelmúltban óvoda nélkül maradó Badalóban egy új gyermekintézmény megvalósításába kezdtek bele.

Áprilisi alapkőletétel

A Tisza–parti településen április 8–án került sor az új óvoda alapkőletételére. A meseszerű történet előzményeiről annyit, hogy mint a legtöbb kárpátaljai településről, úgy Badalóból is jó néhányan évek, évtizedek óta az anyaországban kénytelenek munkát vállalni, és az egyik ilyen munkavállaló brigád, a Bíró család férfitagjai kezdték el építeni az aktív munkától már visszavonuló Papp Lajos szívsebész professzor tanyáját Verőcén. A kárpátaljai munkavállalók egy baráti beszélgetés során a nyugalmazott professzornak elpanaszolták azon bánatukat, hogy szülőfalujukban nemrég életveszélyesnek nyilvánították az óvodájukat. Az anyaországból több pénzadomány érkezett eddig. Elsők között támogatta, mások mellett a badalói óvoda újjáépítését Kisvárda önkormányzata is.

- Vincze Péter -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában