Helyi közélet

2016.09.13. 07:39

Miből vegyünk holnap kenyeret?

Szakoly - A közép-nyírségi község már csak az állami segítségben bízik, enélkül képtelenek lesznek talpra állni.

Szakoly - A közép-nyírségi község már csak az állami segítségben bízik, enélkül képtelenek lesznek talpra állni.

Zsúfolásig megtelt hétfő délután a Petőfi Sándor Művelődési Ház Szakolyban, és a település polgármesterének hívására megjelent közel félszáz munkavállaló egytől egyig abban bízott, végre megtudja, miért nem kapták meg az elmúlt havi bérüket a korábbi gyakorlatnak megfelelően. Régóta sejtették az emberek, hogy nincs minden rendben az önkormányzati dolgozók és a közfoglalkoztatottak bére körül, de mivel érdemi tájékoztatást nem kaptak, mindenki csak találgatott. Volt, aki már arról suttogott, hogy a falu első emberét „lesittelték”, annak ellenére, hogy gyakran feltűnt az utcán az emberek között a kerékpárjával.

Korábban is történt már ilyen. Eddig nyeltünk, de elég volt!" Vadon Istvánné

Vajon sikerül-e?

Ezen a késő nyári délutánon aztán minden részletre fény derült. Megtudhattuk a polgármesteri beszámolóból, hogy a település már április 8-án rendkívüli helyzetbe került, és talán sokan fel sem fogták a mondat jelentőségét, amikor Szűcs Gabriella úgy fogalmazott: „A gond orvoslása nem lehetetlen, de még az sem biztos, hogy sikerül…”

Szóval április elején derült ki, hogy Szakolynak – egy pénzügyes okozta felelőtlenség miatt – nincs költségvetési beszámolója. Márpedig ha nincs beszámoló, akkor állami normatíva sincs, és veszélybe kerül a dolgozók bére. A Magyar Államkincstár igazgatója közölte a polgármesterrel a lehangoló hírt, aki a képviselők elé vitte az ügyet, de a testület úgy döntött, a baj talán még orvosolható. Segítséget kértek egy könyveléssel foglalkozó cégtől, aki kiderítette, hogy az önkormányzati gazdálkodásnak már a 2015-ös nyitótétele sem stimmel, ráadásul a könyvelési rendszer egy 66 oldalas hibalistát dobott ki, ami rövid időn belül aligha orvosolható.

Végül egy harmadik könyvelőcég 5 millió forintért elvállalta, hogy újrakönyveli tételről tételre a 2014–15-ös évet. Csakhogy mire elkészültek, már a 4. havi normatíva maradt el, ráadásul az államkincstár 3,2 millióra még meg is büntette a késedelmeskedő önkormányzatot.

S hogyan tudtak fizetni a dolgozóknak mindezek ellenére augusztus elejéig? Két hónapig külső segítséggel, türelmet kérve a partnerektől és a beszállítóktól is, két hónapon át pedig egy kis könyvelési csiki-csukival. Egy elkülönített számláról ugyanis – ahol az önkormányzati dolgozók bérfedezetét és a közfoglalkoztatottak nettó munkabérét tartották – átvezették a pénzt az önkormányzat főszámlájára.

– A megoldást a képviselő-­testület is határozatba foglalta, ráadásul a képviselőkkel a munkabérünket és a bérjellegű juttatásainkat se vettük fel. Augusztus végén szembesültünk azzal is, hogy nem érkezik az elkülönített számlára sem a közfoglalkoztatáshoz szükséges bér – sorolta a gondokat a polgármester.

Többen elsírták magukat

Amikor a javított beszámolót elfogadták, megkaptak kéthavi normatívát, amit gyorsan vissza is vezettek a közmunkások elkülönített számlájára. Csakhogy állami normatívából nem lehet közfoglalkoztatási bért fizetni, és a költségvetési csalásnak minősülő lépés miatt feljelentették a polgármestert is.

Volt tehát megemészteni való a gyűlés lezárultával, bár a kedélyek órák múltán is alig csillapultak valamit. Többen elsírták magukat. Tonté Sándor egyre csak azt kérdezte: miért nem szóltak hamarabb, és mit mondjon holnap az éhes gyerekeknek. Vadon Istvánné szinte kifakadt, hogy pénteken a polgármester majdhogynem a szemükbe nevetett.

– Eddig nyeltünk, de most már elég volt. Pláne, hogy korábban is történt már hasonló. S azt is szeretnénk tudni, hová lett a 25 hektáron megtermelt és eladott dinnye, uborka és paprika ára – sorolta.

Szűcs Gabriella szeptember végéig türelmet kért, és azt javasolta, fogjanak össze az emberek, vállaljanak napszámot, vagy vegyék ki a szabadságukat. Később talán azt is megtudjuk, hogy mindez segített-e.

- KM-MJ -


Belecsúszva egy spirálba

– Valóban termeltünk dinnyét és uborkát, de az eddigi bevételből 30 millió mindjárt el is ment a dologi kiadásokra, a paprikából pedig még csak ezután lesz pénz – reagált az utcabeli hangokra is a polgármester.

– A pénzügyesünk mulasztása mellett ott követtünk el hibát, hogy belekerültünk egy olyan spirálba, ami nem szabályos. De egy ilyen kistelepülés, mint a mienk, és amelynek egyéb bevétele sincs, képtelen túlélni, ha hónapokig nem kap állami normatívát. A kormányzat segítsége nélkül már biztosan nem tudunk talpra állni. Hogy mire számítok? Vagy adósságrendezési eljárás indul, vagy kormányzati segítséggel és a meglévő közfoglalkoztatotti létszámmal működni tudunk tovább – fogalmazott Szűcs Gabriella.

 


A kormánymegbízott közleménye:

A Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 115. § (1) bekezdése szerint a helyi önkormányzatok gazdálkodásának biztonságáért a képviselő-testület, a gazdálkodás szabályszerűségéért a polgármester felelős.

- Kozma Péter  -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában