Helyi közélet

2016.09.20. 11:01

Palát és bútort vittek Zajtára, de még mindig elkél a segítség

Nyírbogdány, Zajta - Éppen három hónapja lesz szerdán, hogy az erdőháti településeket elverte a jég. Június 21-én reggel különös, dübörgő zajra ébredtek a térség lakói: a diónyi jég tönkretette a háztetőket, elverte a fáradságos munkával termesztett növényeket.

Nyírbogdány, Zajta - Éppen három hónapja lesz szerdán, hogy az erdőháti településeket elverte a jég. Június 21-én reggel különös, dübörgő zajra ébredtek a térség lakói: a diónyi jég tönkretette a háztetőket, elverte a fáradságos munkával termesztett növényeket.

Egy csepp a tengerben

Egy negyedév elteltével is sok ingatlanon van még fekete fólia, hiszen a hátrányos helyzetű családok, az idős nyugdíjasok önerőből nem képesek felújíttatni a házukat.

Folyamatosan érkeznek Erdőhátról a segélykiáltások, amelyek eljutottak a nyírbogdányi székhelyű Horgász, Vadász, Természetbarát Szolidaritási Egyesülethez is. A civilszervezet megalakulásakor a nevében is felvállalta a rászorulók megsegítését, s most sem maradt tétlen.

– Az egyik tagtársunk, Tanyik József édesanyja ajánlott fel ezer darab első osztályú síkpalát, mert nem használta fel, valamint elvittünk egy teljes szobányi bútort is az egyesület felajánlásaként – tájékoztatta lapunkat Kántor László, az egyesület elnöke. – Ezt az adományt egy zajtai családnak vittük el. Jól tudjuk, hogy ez a segítség csak egy csepp volt a tengerben, de ha sokan adnánk össze ilyen apró adományokat, akkor lekerülhetne a fekete fólia valamennyi házról.

Összefogással könnyebb

– Az ország sok táján megfordultam már, de Zajtán most voltam először. Találkoztam Kosztya Zoltán polgármesterrel is, aki elkeseredetten beszélt arról, hogy az állampolgárok nem kapnak központi segítséget, annyi pénzzel pedig nem rendelkeznek, hogy maguk újíttassák fel a házukat.

– Az ősznek, a télnek nem szabad így nekimenni, nem maradhatnak fóliásan a házak, az csak ideiglenes megoldás. Kérek mindenkit, fogjunk össze, segítsük meg az erdőháti embereket! Én is szóltam az ismerős ácsoknak, ha valahol tetőt cserélnek, jelezzék nekem. Szívesen veszünk felajánlásokat, az egyesületünk segít az anyagok elszállításában. A segíteni szándékozók engem kereshetnek a 06-30/228-9996-os telefonszámon. Kérem mindazokat, akik tudnak segíteni, jelentkezzenek, hiszen ezt kívánja tőlünk a tisztesség, a becsület, a szolidaritás – tette hozzá Kántor László.

KM-MML

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában