Helyi közélet

2016.09.28. 17:28

Színpompás ősz vár ránk!

Nyíregyháza - Bár itt az ősz, de ez nem jelenti azt, hogy véget érnének a sokakat megmozgató rendezvénysorozatok, sőt! Elindult a Múzeumok őszi fesztiválja, amely országszerte 1600 programmal várja az érdeklődőket.

Nyíregyháza - Bár itt az ősz, de ez nem jelenti azt, hogy véget érnének a sokakat megmozgató rendezvénysorozatok, sőt! Elindult a Múzeumok őszi fesztiválja, amely országszerte 1600 programmal várja az érdeklődőket.

A színes kavalkádból természetesen a megyeszékhely sem marad ki: a Jósa András Múzeum (JAM) és a Sóstói Múzeumfalu is gazdag kínálattal készül a november 13-áig tartó fesztiválra.

– Olyan programokat szervezünk, amelyekkel még szélesebbre tárhatjuk a kapuinkat, és még több látogatónak mutathatjuk meg az értékeinket – mondta a sorozat beharangozó sajtótájékoztatóján Román Ágnes, a JAM múzeumpedagógusa.

– Lesznek folyamatos programjaink, amelyek hét héten át kínálnak érdekességeket: ilyen a restaurátorok munkájába betekintést engedő, Műhelytitkok elnevezésű program, de ilyen a Mit rejthet Jósa doktor táskája? című is, amely az iskolásokhoz viszi közelebb a múzeum kincseit. Összekötjük a város értékeit és intézményünk jelentős alkotóit, a gyerekeket rajzos foglalkozásokra várjuk, és az is kiderül, hogy az androidok nem a jelen találmányai. Novemberben megelevenedik egy igazi úri szalon, Hűvösvölgyi Ildikónak köszönhetően velünk lesznek Reményik Sándor legszebb versei, de szomszédolunk is, hogy feltárjuk a megyei levéltár titkait – mondta Román Ágnes, hozzátéve: érdemes böngészni a múzeum honlapját, hiszen bizonyos programok regisztrációhoz kötöttek.

Kinyitnak a műhelyek

– A népmese napjával kezdődnek nálunk az események, majd következik két szakmai nap, amelyek a tanároknak és óvodapedagógusoknak nyújtanak értékes információkat – ezt már Szabó Sarolta, a Sóstói Múzeumfalu igazgatója mondta.

– A mesterségek nyomában – nyitott műhelyek program a pályaválasztás előtt állóknak nyújt segítséget, az őszi szünetben szervezett gyermekmegőrző pedig a szülőknek. Az őszt a hagyományos Márton-nappal zárjuk, amely a fesztivál befejező eseménye is lesz egyben.

KM-SZA


Múzeumok őszi fesztiválja

A Jósa András Múzeum programjai

Műhelytitkok – a fesztivál alatt minden szerdán.

Múzeum a bőröndben – Mit rejthet Jósa doktor táskája? Előre egyeztetett időpontokban keresik fel az iskolákat.

Október 1., szombat, 13–14 óra: Sétálj, gyalogolj, bringázz velünk – Ismerjük meg a régi Nyíregyházát!

Alkossunk együtt! – „Gőzerővel”. Tervezz tavat a Benczúr térre! Október 5–26. között szerdánként.

Október 10., hétfő, 14 óra: Múzeumpedagógiai évnyitó.

Október 28., péntek, 14 óra: Sétálj, gyalogolj, bringázz velünk – Korszak-váltás.

Október 25., kedd, 17 óra: Androidok a Jósa Múzeumban – avagy vizuális kultúra a múltban és a jövőben – Szepessy Béla grafikusművész előadása.

November 3–11.: Járt már a szomszédban? Bemutatkozik a levéltár és a múzeum.

November 2., szerda 17 óra: „Baráti terefere Pálffy Geraldine grófnő szalonjában” – társasági est. „Csendes csodák” – összeállítás Reményik Sándor verseiből. Elmondja: Hűvösvölgyi Ildikó színművész, közreműködik: Csáki András gitárművész.

A Sóstói Múzeumfalu programjai

Szeptember 29–30, 9–15.30.: A magyar népmese napja

Október 7., 14.30–16.30: A lámpás én vagyok – délutáni tea tanárokkal, múzeumpedagógiai információs nap.

Október 14., 14–16 óra: Óvodapedagógusok napja – workshop óvodapedagógusoknak

Október 26–28., 10–15 óra: Mesterségek nyomában – Térj be te is, válassz szakmát!

November 2–4., 8–16 óra: Ősz(i)re hangoltuk – gyermekmegőrzés az őszi szünetben

November 12., 9–15 óra: Márton-nap

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában