Helyi közélet

2016.10.29. 15:39

Arany és ezüst az olimpiáról

Nyíregyháza - Kiválóan szerepeltek megyénk szakemberei a viadalon.

Nyíregyháza - Kiválóan szerepeltek megyénk szakemberei a viadalon.

Hosszú hónapokon át készült megyénk három mesterszakácsa és két mestercukrásza a nagy megmérettetésre, ahol viszont csak néhány órájuk volt arra, hogy bemutassák munkájukat a nemzetközi zsűri tagjainak.

Szerda hajnalban érkeztek haza Erfurtból, ahol az IKA gasztronómiai szakkiállítás keretében rendezték meg a négyévente esedékes kulináris olimpiát. A megmérettetésen 50 ország képviseltette magát, 802 egyéni kiállító, 32 nemzeti és 20 junior válogatott, 20 közétkeztetési csapat, 59 regionális együttes, valamint 85 gyümölcs- és zöldségszobrász mutatkozott be.

Öt megyei szakember vállalta a kemény felkészülést: Szabó Sándor mestercukrász, a mátészalkai Grillázs Cukrászda tulajdonosa és Bereczki Attila mestercukrász, a fehérgyarmati Bereczki Cukrászat tulajdonosa karamellartisztikában indultak. Egyéni szakács kategóriában Konyári Sándor mesterszakács, királyi szakács, a debreceni Grande Bosco étterem séfje, Cziránku István mesterszakács, a nyíregyházi Anno Étterem séfje és Huszár Tibor ifjú mesterszakács, a Korona Hotel séfje képviselte a megyei színeket. És nem is akárhogy!

Csapatmunka volt

Szabó Sándor aranyérmet, Huszár Tibor ezüstérmet, a többiek pedig diplomát kaptak, ami kiváló eredmény.

– Boldogok voltunk, hogy részben meg tudtuk teremteni a feltételeit annak, hogy a kollégáink részt vehessenek az olimpián – mondta lapunknak Tóthné Medved Zsuzsanna, a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség Nyíregyháza és környéke régióelnöke, hozzátéve: köszöni a szakembereknek, hogy a rengeteg elfoglaltságuk mellett vállalták a felkészüléssel járó nehézségeket.

– Tizenketten utaztunk Erfurtba, mert bár egyéni versenyzőkről van szó, de ez csapatmunka volt. Reggel hét órára kellett elhelyezni a versenyzőknek a munkáikat, a viadalnak helyet adó csarnokot pedig két órával előtte nyitották ki. Ahhoz, hogy minden időben elkészüljön, hajnali fél négykor keltünk (ha egyáltalán lefeküdtünk), és mindenki az előre megbeszélt feladatát végezte: volt, aki a hátteret rendezte, más a videót készítette be. Mindenre felkészültünk, így megoldhatatlan helyzet elé nem állított bennünket az élet, bár az esőnek nem örültünk – és nem azért, mert eláztunk, hanem mert a karamellnek nem tesz jót a pára. Büszke vagyok a kollégákra, mert nagyon jól helytálltak. Együtt, egymásért dolgoztunk, amikor például az első diplománkat kihirdették (azt Cziránku István kapta), mindannyian sírtunk, annyira boldogok voltunk. Sokat tanultunk a versenyből, rengeteg tapasztalatot szereztünk, és jó érzés volt ott lenni, hiszen a magyar versenyzők és stábtagok mindenben segítették egymást.

- KM-SZA -


Eredmények

Cukrászok

Szabó Sándor – aranyérem

Bereczki Attila – diploma

Szakácsok

Huszár Tibor – ezüstérem

Cziránku István – diploma

Konyári Sándor – diploma

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában