Helyi közélet

2016.10.05. 15:57

Béresen komoly tárgyalások

Nyíregyháza - Szerdán kezdődnek az országos egyeztetések, a cél a szakmunkás minimálbér és a minimálbér emelése.

Nyíregyháza - Szerdán kezdődnek az országos egyeztetések, a cél a szakmunkás minimálbér és a minimálbér emelése.

Illusztris vendéget üdvözöltek a megyében tevékenykedő érdekvédők a nyíregyházi fórumon a 15 ezer aktív tagot tömörítő Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetének (KASZ) 23 (!) esztendeje regnáló elnöke személyében. Dr. Sáling Józseffel hétfőn először a vasárnapra terelődött a szó – és nem mondott csütörtököt.

Létszámhiánnyal küzdenek

– A mi esetünkben régóta nem az a kérdés, hogy a kereskedelmi egységek a hét utolsó napján zárva vagy nyitva legyenek, hiszen ezt a parlament a megkérdezésünk nélkül eldöntötte. Aligha lesz újbóli visszarendeződés, főleg nem a mi kedvünkért – morfondírozott a KASZ vezetője.

– Mivel nyitva lehetnek a boltok vasárnap, korántsem mellékes a dolgozóknak, hogy milyen feltételek mellett állnak munkába. Ami tény: létszámhiánnyal küzd a szakma, minimum 10 százalékkal több embernek kellene dolgoznia a kiskereskedelemben. Mi a jelenlegi 50 százalékos vasárnapi pótlék helyett 100 százalékot akarunk – nyomatékosította.

Szerdán kezdődnek az országos bértárgyalások. A Magyar Szakszervezeti Szövetség azt javasolta a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fóruma tagjainak, hogy szeptember elején kezdődjenek meg a 2017-es évre vonatkozó egyeztetések. Ehhez képest…

– A népszavazás mindent háttérbe szorított, ezért aztán október első szerdáján ülünk először tárgyalóasztalhoz ebben az ügyben – újságolta dr. Sáling József. – A szakma berkein belül egybehangzó vélemény: mintegy 30 ezer forinttal kellene megemelni a béreket azért, hogy itt maradjanak a szakemberek. Nagy a fluktuáció, akik pedig maradnak, rendkívül leterheltek. A bértárgyalásokon szeretnénk elérni, hogy a szakmunkás minimálbér legalább 12, a minimálbér pedig 8–9 százalékkal növekedjen.

Béren kívüli juttatások

– Úgy tudom, hogy az Erzsébet-utalvány megszűnik jövőre. Jelenleg a cafetéria-tárgyalások sűrűjében vagyunk. Egyelőre az biztos, hogy január elsejétől jelentősen változnak a béren kívüli juttatásokra vonatkozó szabályok.

Mostanában dől majd el, hogy a cégek a régi rendszer helyett milyet akarnak bevezetni. Egyértelmű a törekvésünk e téren is: a dolgozók ne járjanak rosszabbul! – közölte végezetül dr. Sáling József.

Névjegy

Dr. Sáling József

Születési idő: 1951. február 20.

Születési hely: Mosonszolnok

Pályafutása: érettségi után a Marx Károly Közgazdaságtudományi Egyetem belkereskedelmi szakán szerzett diplomát (1974), első munkahelye a Pest megyei Tanács volt. A Kereskedelmi, Pénzügyi, Vendéglátóipari Dolgozók Szakszervezetének munkatársa (1983-tól), majd osztályvezetője, 1989-től a Fogyasztási Szövetkezeti Dolgozók Szakszervezetének titkára, 1993-tól pedig a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetének elnöke.

Végzettsége: szakközgazdász, nemzetközi gazdasági szakértő, egyetemi doktor

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában