Helyi közélet

2016.10.27. 19:10

Madarat tolláról, embert madaráról

Nyíregyháza - Ritka hobbi: Tóth Péternek az egzotikus madarak szaporítása jelenti a sikerélményt.

Nyíregyháza - Ritka hobbi: Tóth Péternek az egzotikus madarak szaporítása jelenti a sikerélményt.

A Sóstói-erdő egyik eldugott sarkában trópusi növényzetet rejtenek a kerítések, a banánfák és bambuszok között egzotikus madarak tucatjai lármáznak. Ezt a különleges világot Tóth Péter teremtette a hátsó kertjében.

A kacsától a papagájig

– Nem emlékszem pontosan, honnan ered a madarak iránti érdeklődésem, talán kiskacsák keltették fel, amiket gyerekként a piaccsarnokban járva láttam. Még általános iskolás voltam, amikor a rizspintyekkel belevágtam a madártartásba – emlékszik vissza Tóth Péter.

– Azután többféle állatot is tartottam a görénytől a repülő mókusig, kaptam galambokat is az egyik szomszédomtól, de leginkább az egzotikus madarak érdekeltek – egyre több fajtát tartottam a japáni sirálykától a szilvafejű papagájig.

– Amikor a hobbim kinőtte a lakást, bekéredzkedtem a nagyszüleim Szarvas utcai udvarára, amit a szerszámostól a fáskamráig fokozatosan benépesítettek a madaraim. Nem csak hely fogyott el, a hangzavar is bosszantotta a belvárosi szomszédokat, ezért költöztem ide, az erdő szélére – mutat körbe a maga teremtette édenkerten.

Szép eredmények

– Nekem a tenyésztés jelenti az igazi sikerélményt. Először gyerekkoromban a sütőben próbáltam tyúktojásokat keltetni, persze sikertelenül. Azóta – autodidakta módon – megtanultam a fortélyokat, és szép eredményeket értem el: az országban elsőként sikerült szaporítanom a Müller-amazon papagájt és a pásztormenjót. A szaporulat egy részét elcserélem más madarakra vagy terményre, a többit megtartom a tiszta állomány érdekében – teszi hozzá a tenyésztő.

További bővítés

Szembetűnő a negyedszázados munka eredménye: a szigetelt, fűtött madárházban, a röpdékben és kalitkákban – a rulrultól a trombitás szarv­csőrűig – tizenöt egzotikus madárfaj legalább száz egyede él, és két keltetőgép segíti az utánpótlást. A további bővítés is tervben van, ugyanis szükség lenne egy sterilizálóra, egy konyhára és persze még több fűtött helyre.

A temérdek munka ellenére Tóth Péter boldognak érzi magát, mert azt csinálja, amit szeret. Ezért akár az éjszakáit is feláldozza, ha kell, kétóránként felkel megetetni a kismadarakat.

Különös életviteléhez megértő párt is talált az egzotikusmadár-tenyésztő, aki reméli, hogy a kislányuk is megszereti majd a kedvenceit; ez ilyen közegben felnőve nem lenne csoda.


Tisztaság – fél egészség

– Korábban volt gondom a betegségekkel, ezért hetente fertőtlenítek mindent, tartom a kapcsolatot a debreceni állategészségügyi osztállyal, és van itthon néhány alapvető gyógyszer is. Ami a táplálékot illeti, igyekszem magam gondoskodni róla: a kertben megterem a mogyoró és a dió, lisztkukacot és gyászbogárlárvát tenyésztek, ezen kívül magkeveréket és gyümölcsöket kapnak a madarak – érzékelteti Tóth Péter, hogy ekkora állománynál az élelmezés és az egészségügyi ellátás sem kis feladat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában