Helyi közélet

2016.10.04. 17:01

"Németországban nem bíznak a politikában"

Nyíregyháza - Nógrádi György biztonságpolitikai szakértőtől azt kértük, mondja el véleményét Udo Ulfkotte A menekültipar című könyvéről. Ám egyszerű kommentálásnál egy kicsivel többet is kaptunk. Interjú.

Nyíregyháza - Nógrádi György biztonságpolitikai szakértőtől azt kértük, mondja el véleményét Udo Ulfkotte A menekültipar című könyvéről. Ám egyszerű kommentálásnál egy kicsivel többet is kaptunk. Interjú.

Ön bizonyára személyes tapasztalatokat is szerzett mindarról, amit a szerző könyvében taglal.

Nógrádi György: A német társadalom rendkívül megosztottá vált a migránskérdés kapcsán. Az NSZK-ban 40–50 évvel ezelőtt még volt konszenzus a külpolitika megítélésében s a pártok között. Most fordult elő először, hogy a lakosság és a politika szembekerült egymással. Hajnaltól késő estig a német közszolgálati televíziót nézem. Két ilyen csatorna van, az ARD és ZDF, amelyek eddig korrekten viselkedtek. Most egyszerűen tagadják a migránseseményeket, sőt mást közöltek le, mint ami megtörtént. A legutóbbi árvíz kapcsán arról beszéltek, hogy a migránsok odamentek segíteni a helyieknek. Jól hangzik, csakhogy az összes többi tv nyilvánosságra hozta, hogy a migránsok közül összesen ketten segédkeztek, a többiek ezalatt kirabolták a helyieket. Január 5-éig egy szót sem ejtettek arról, hogy szilveszterkor rablásra és erőszakra került sor. Aztán egy órával az esti híradó előtt annyit elárultak, hogy volt valami probléma, majd felelőssé tettek egy szerencsétlen helyi rendőrfőnököt, akit aztán ki is rúgtak. A most megjelenő könyvek Németországban azt mutatják, hogy az emberek többsége a német politikát nem hajlandó elfogadni, és a saját útját keresi. Egyre több német városban – s erre szintén soha nem volt példa – a lakosság hoz léte rendfenntartó erőket, mert nem bízik meg a helyi rendőrségben. Jelenleg ott tartunk, hogy napi 500 bűncselekményt követnek el a migránsok Németországban, és ezekről a német sajtó az esetek döntő többségében vagy nem számol be, vagy megszépíti a valóságot.

Mondhatjuk, hogy lassan felébred Németország?

Nógrádi György: Amikor létrejött az Alternatíva Németországnak (AFD), mindenki azt gondolta, egy ilyen szélsőséges párt gyorsan meg fog bukni. Jelenleg országos viszonylatban 14–15 százalékon állnak, mert ki merik mondani: nem kérünk a migránsokból. A lakosok egyre jelentősebb része szimpatizál velük.

Mennyire fogja megosztani az olvasókat ez a könyv?

Nógrádi György: Idehaza rengeteg jó könyv jelenik meg a témában, de ezek a könyvek nem fogynak. Kohl volt német kancellár A berlini fal leomlásától a német újraegyesítésig című emlékiratai, az idősebb Bush emlékirata Brent Scowcrofttal, a nemzetbiztonsági főtanácsadóval, Kissinger Kínáról írt egy nagyszerű könyvet, s Zbigniew Brezinski is kiadott egy új kötetet. Ezek a munkák alig 1–2 ezer példányban fogynak. Tehát ma Magyarországon a lakosság elenyésző hányada érdeklődik a világesemények iránt, s az sem vigasz, hogy ez a világon szinte mindenütt így van. Ulfkotte sem fogja megosztani a magyar lakosságot, egyszerűen azért, mert egy viszonylag szűk réteg olvassa. A migrációs politika 5 CDU-s választási vereség után módosulni látszik, de hogy ez elegendő-e ahhoz, hogy a jövő évi választásokon a párt Merkellel együtt egyben maradjon, azt most még nem lehet megmondani.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában