Helyi közélet

2016.10.03. 08:20

Országos átlag felett járultak az urnákhoz a megyében

Szabolcs-Szatmár-Bereg - Választásszakmai szempontból rendkívüli esemény nem történt Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében a vasárnapi népszavazáson.

Szabolcs-Szatmár-Bereg - Választásszakmai szempontból rendkívüli esemény nem történt Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében a vasárnapi népszavazáson. Az országgyűlési egyéni választókerületi választási bizottságokhoz a választási eljárás szabályainak megsértésére vonatkozóan – a szavazás alatt – nem érkezett bejelentés. A megyei eredményt már néhány perccel 21 óra előtt összesítettük: a 457 986 választásra jogosult állampolgár 44,58 százaléka élt szavazati jogával. Megyénkben 191 613 nem szavazatot és 3 319 igen szavazatot számoltak össze, az érvénytelen voksok száma meghaladta a kilencezret – összegezte vasárnap este a népszavazás tapasztalatait dr. Papp Csaba megyei jegyző, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Területi Választási Iroda vezetője. Érdeklődésünkre értékelte a részvételi aktivitását is.

Délutáni megtorpanás

– A délelőtti adatokat összegezve sokan azt gondolták, hogy megyénkben könnyen elérhető lesz az 50 százalékos részvételi arány, de a délutáni órákban megtorpant ez a tendencia. A megyék eredményeit tekintve Szabolcs-Szatmár-Bereg megye a 9. helyen teljesített. Több településünkön kimagasló volt a részvételi arány, 70 százalék felett zárt Baktalórántháza, Nyírbogát, Nyírjákó, Tiszacsécse. Ettől több településen haladták meg a 60 százalékos részvételi arányt, így például Beregdarócon, Pusztadoboson, Ilken, Jándon, Kérsemjénben, ahol már 17.30 órára a szavazópolgárok több mint 50 százaléka már leadta voksát.

A szavazóköröket 19 órakor mindenütt zárták, és a kisebb településeken hamar össze tudták számolni a szavazatokat, így 19 óra 30 percre már 22 jegyzőkönyv elkészült, az adattartalmat rögzítették. Megyénkben 573 szavazókörben várták a voksolókat – 229 településünkön ennyi szavazókör található. Összességében Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében a népszavazást lebonyolító választási bizottságok tagjai és a választási iroda munkatársai jól dolgoztak, szakszerűen és gyorsan hajtották végre feladataikat – értékelt dr. Papp Csaba.

Nyíregyháza 100 szavazókörébe az átjelentkezőkkel együtt több mint 95 500 szavazót vártak vasárnap az urnákhoz.

Bejelentés nélkül

– Rendkívüli esemény nélkül, rendben, bejelentés nélkül ért véget a népszavazás a megyeszékhelyen – értékelte a referendum napját dr. Szemán Sándor címzetes főjegyző. A szavazókörök bezárása után a szavazatszámláló bizottságok hozzákezdhettek a voksok szétválogatásához és összeszámlálásához. Míg fél 6-ig 36,84 százalékos részvételi arány mellett 35 235-en éltek az állampolgári jogukkal, addig a zárás után kiderült, Nyíregyházán 39 667-en adták le a szavazatukat, a részvételi arány pedig 41,47 százalék volt.

KM


Szabolcs-Szatmár-Bereg - Magyarország dönt, hogy akar-e bevándorlókat fogadni országunkba. Kövesse velünk az eseményeket, a megye több helyszínéről jelentkezünk tudósításokkal.

 

 

 


Budapest/Debrecen/Miskolc/Nyíregyháza - Érvénytelen lett az országos népszavazás, mivel az érvényes szavazatok száma nem érte el az alaptörvény szerint szükséges 50 százalékot - közölte a Nemzeti Választási Iroda (NVI) elnöke az MTI-vel vasárnap este.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában