Helyi közélet

2016.10.26. 12:34

„Tarpapa” okkal büszke a munkája gyümölcsére

Fehérgyarmat - A Fehérgyarmaton élő Varga Kálmán sokat tett azért, hogy a tarpai Nagyhegyen egy nem mindennapi meseház szülessen.

Fehérgyarmat - A Fehérgyarmaton élő Varga Kálmán sokat tett azért, hogy a tarpai Nagyhegyen egy nem mindennapi meseház szülessen.

– Először a nyolcvanas években jártam Tarpán, amikor a termelőszövetkezet bérbe adta az almását. Kerékpárral jártam ki metszeni a fáimat. Pár évvel később Sütő Kálmán barátom meghívott szüretelni a tarpai szőlőhegyre, na itt jött a „természetszerelem első látásra”, ettől kezdve szinte hetente jártam a hegyet. Jólesett, hogy végigbiciklizve a falun előre köszönnek az emberek, mindenki barátságos és segítőkész. Eleinte nem értették,hogy minek is járok én ide, ha nincs szőlőm a hegyen, én viszont tudtam, hogy csak idő kérdése, és szőlősgazda lesz belőlem. Sok év után sikerült megvásárolnom egy elhanyagolt területet a Nagyhegyen. Rendbe hoztam a telken lévő öreg házikót, szem előtt tartva a szatmár-beregi népi építészet szakrális jegyeit. A munkálatok alatt folyamatosan magamon éreztem a tarpaiak érdeklődő, csodálkozó, elismerő tekintetét. Nagyszerű emberekkel ismerkedtem meg. A tarpai hegyen nem számít, ki vagy odahaza, itt az alapján ítélnek meg, hogyan műveled a szőlődet és milyen a borod! – mesélte Varga Kálmán, akit – mivel mindig a hegyet járja – a kis unokája elnevezett „Tarpapának”.

- E. Nagy István, Fehérgyarmat -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában