Helyi közélet

2016.10.19. 14:40

Terítettek, majd merítettek

Zsurk - Szív alakú krumplival lopták be magukat a helyettes államtitkár szívébe a zsurkiak az országos kiállításon.

Zsurk - Szív alakú krumplival lopták be magukat a helyettes államtitkár szívébe a zsurkiak az országos kiállításon.

– Örömmel vettük, hogy nemrégiben meghívást kaptunk a II. Országos Közfoglalkoztatási Kiállításra, melyen helyben termesztett zöldségfélékkel, illetve a feldolgozott gyümölcskészítményeinkkel (100%-os gyümölcslé, aszalványok), szárított zöldségfélékkel, cukormentes és tartósítószer nélküli befőttekkel, lekvárokkal, savanyúságokkal mutatkoztunk be.

– Bárki megkóstolhatta portékáinkat, főztjeinket, így például a betyárlecsót, a zsurki ágyas-köleses töltött káposztát, a kölesfelfújtat erdei gyümölcsszósszal, valamint a füge-, alma-, körte- és szilva aszalványokat – mesélte lapunknak Pócsikné Vakula Ágnes, Zsurk polgármestere.

A kiállításon nagy sikert aratott kis község képviselői élményekkel, hasznos információkkal, ötletekkel és kapcsolatokkal is gazdagodtak.

– A közfoglalkoztatásban részt vevők ajándékaként nyújtottunk át a helyettes államtitkár úrnak egy saját termesztésű, szív alakú burgonyát, amely a szívvel–lélekkel dolgozó munkavállalóink elhivatottságát jelképezte. A kóstoltatásnál sem maradtak el a gratulációk, sokan nem gondolták, hogy kölesből ilyen finom ételek készíthetőek. Remek tippeket, ajánlásokat kaptunk más települések kiállítóitól, hogyan lássunk hozzá a régóta tervezett fűszer- és gyógynövénytermesztéshez, illetve azok feldolgozásához, majd értékesítéséhez – újságolta a településvezető, aki bízik benne, hogy a közös erőfeszítésekkel elért sikerek egyre vonzóbbá és szerethetőbbé teszik Zsurkot az ott élők és letelepedni vágyók számára.

– A Start-Plusz program segítségével bővítettük a közfoglalkoztatásba bevonható területek nagyságát, több ingatlant (gyümölcsös, lakóingatlan, házikert) is vásárolt az önkormányzat, melyek segítségével közfoglalkoztatási bázist tudunk létesíteni itt, az Észak-Alföld legészakibb, mégis melegszívű, lelkes településén – tette hozzá Pócsikné Vakula Ágnes polgármester.

Településtörténet

Zsurk az Észak-Alföld legészakibb települése. Műemlékvédelmi református temploma 1891-ben épült, a régi templom másaként őrzi annak formáját és nagyságát. A falu lakosságszáma 2011-ig csökkent, azóta - ha minimális mértékben is – növekedés tapasztalható, egyre több fiatal fészekrakó keresi boldogulását a településen.

A község önkormányzata 2012 óta folyamatosan részt vesz a Kistérségi Startmunka Mintaprogramban, a helyi adottságokat figyelembe véve, elsősorban mezőgazdasági, valamint a kézműipari tevékenységeket (horgolás, keresztszemes hímzés, ajándéktárgyak, dísztárgyak készítése) végeznek a program keretében. Az idén 6 kistérségi startmunkaprogramot indítottak, összesen mintegy félszáz közfoglalkoztatottnak munkát adva.

KM–PI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában