Helyi közélet

2016.11.25. 13:41

A mélyszegények és a mérhetetlenül gazdagok

Vásárosnamény, Nyíregyháza - Egyensúlyra lenne szükség a mindenkori politikai erők között.

Vásárosnamény, Nyíregyháza - Egyensúlyra lenne szükség a mindenkori politikai erők között.

Minden autógyár – követve a divat igényeit – megkonstruálta a maga városi terepjáróját, felszereltségtől függően mintegy 10–15 milliós áron. Mifelénk, Vásárosnaményban, a fürdő előtti csomópontban, a piros lámpánál várakozó gépkocsikat végignézve, az összesen 10 forgalmi sávban mindig látható 3-4 darab. Ezeket tehát már nem csak a korábban felső tízezernek nevezett társadalmi réteg tudja megvenni, hanem ettől sokkal szélesebb körök is. Ugyanezt látjuk a Balaton környékén is: a rendszerváltás után volt egy súlyos visszaesés az idegenforgalomban az elmaradó német turisták miatt, a helyzet azonban azóta fokozatosan és jelentősen javult.

Nyertesek és vesztesek

Dunántúli ügyeinket mindig úgy intézzük, hogy a déli parton megyünk, majd az északi parton jövünk vissza, közben egy-egy fél napra megpihenve. Tele vannak a strandok, szállodák, éttermek, szinte mindegyikre ki lehetne tenni a megtelt táblát.

Ez önmagában örvendetes – mondhatnánk, hiszen az életszínvonal emelkedését jelzi, csakhogy azt is látnunk kell: sajnos, tragikusan kettészakadt a társadalom, amelynek minimum 40 százaléka szegénységben, ezen belül jelentős része mélyszegénységben él. Ők azok, akik 22 vagy 52 ezerből vegetálnak, ők a rendszerváltás után kialakult vadkapitalizmus vesztesei, akik az esélytelenek nyugalmával szemlélik a világot. Úgy vélem, a hatalmon lévők nem tartották be ígéretüket, miszerint senkit nem hagynak az út szélén, de nem képviseli ezeknek az embereknek az érdekeit egy – szociáldemokrata hagyományok elvén működő, erős – baloldali párt sem. Megpróbáltak ugyan összeállni a szétforgácsolódott baloldal egységei, de a törekvések kudarcba fulladtak.

Egyensúlyra lenne szükség

Egy emberibb, igazságosabb világ megteremtéséhez egyensúlyra lenne szükség a politikai erők között, ahol az ellenzék szigorú kontroll alatt tartja a hatalmon lévőket, megakadályozva a túlkapásokat.

- Toldy Kálmán, Vásárosnamény -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában