Helyi közélet

2016.11.08. 10:00

A várt állami segítség elmaradt - Beázott az óvoda Rozsályban

Rozsály - "Amikor megtörtént a baj és elkezdődött a helyreállítás, reménykedtem benne, hogy október végére minden megoldódik."

Rozsály - "Amikor megtörtént a baj és elkezdődött a helyreállítás, reménykedtem benne, hogy október végére minden megoldódik."

Kilencvenkilenc évvel ezelőtt, 1917. november 7-én a pétervári Katonai Forradalmi Tanács utasítására az Auróra hadihajó matrózai elfoglalták a Miklós-hidat, majd az Orosz Császári Flotta cirkálójából leadott lövés a Téli Palota ostromának kezdetét jelentette. Akkoriban aligha gondolta bárki, hogy e napot éveken át emlegetik, mi több, ünnepként élik meg a világ több pontján is. Hol van mindez?!

Alig egy évszázad után mindez a múlt ködébe vész már, miközben hétfőn is vigasztalan zuhogott az eső. Az Erdőháton továbbra is kísért június 21-e, az elátkozott jégverés beírta magát a helyiek virtuális történelemkönyvébe. Ostromállapotként élték meg, amint a természet csatát nyert. A megsemmisülés határán erőt vettek magukon, és könnyeikkel küszködve összefogtak. Bár a várt kormányzati mentőöv nem érkezett meg, a fuldoklásnak vége, lassan kinn vannak a vízből.

Nem úszták meg szárazon Rozsályban sem, ahol az elmúlt napok esőzését nem bírta a fólia, átázott és beszakadt az óvodában.

– Kicsit el vagyok szontyolodva. Sok idő telt el a jégverés óta, és még mindig van hiányosság. Pedig rajtunk aztán nem múlik semmi, azóta folyamatosan azon dolgozunk, hogy végre teljesen megoldódjon a helyzet – jegyezte meg Sztolyka Zoltán, Rozsály fáradhatatlan polgármestere. – Körülbelül 86 palás és hasonló mennyiségű cserepes házat vert el a jég, de kapott bőven a polgármesteri hivatal, a gyermekjóléti szolgálat, az óvoda és a református templom is. Még közel tizenöt olyan lakott ingatlan van a településen, amit be kellene fedni. Bízunk a kistérségi szállítmányban, úgy tudom, a héten érkezik.

A 478 lakosú Uszkán dr. Sértő-Radics István polgármestert rendelés közben értük utol. Szeretné, ha a tetők terén is mihamarabb orvosolnák a gondokat.

– Amikor megtörtént a baj és elkezdődött a helyreállítás, reménykedtem benne, hogy október végére minden megoldódik. Az önkormányzati ingatlanok nagyjából rendben vannak (két bérlakásnál nem fizetett a biztosító), a károsodott 77 magánházból 12-nél hiányzik a megfelelő tető. Összesen hétnek volt biztosítása – közölte a település vezetője.

– Nem született egyedi kormányhatározat, így a várt állami segítség elmaradt a vis maioron és az önkormányzati közfunkciót ellátó épületeken kívül. Hála a Felső-Tisza Vidéki Többcélú Kistérségi Társulásnak, a Magyar Vöröskeresztnek, a gödöllői, a pusztazámori, a szigetszentmiklósi, a tiszabecsi és a kisnaményi önkormányzatnak, a Magyar Önkormányzatok Szövetségének, az egyházi és a civil szervezeteknek kalákában koordináltuk a helyreállítást. Egy uszkai család az idősek napközijében lakik, azon dolgozunk, hogy napokon belül legyen tető a házuk felett. Voltak zökkenők, de most már látszik a fény az alagút végén.

Hullámpala kellene még

– Noha komoly gondjaink voltak, elmondható, hogy már szinte minden házon rendben van a tető Zajtán. Szeptemberben 14 ezer cserepet osztottunk szét, ez nagy segítség volt. A kistérségnek sokat köszönhetünk – fogalmazott Kosztya Zoltán polgármester.

Méhteleken mindössze két olyan ingatlan volt, ahol miután a biztosító felmérte a kárt, abból az összegből megoldhatták a helyreállítást.

– A 240 lakott ingatlan több mint fele nem rendelkezett biztosítással. Ahhoz, hogy egyenesbe jöjjön mindenki, még hullámpalára lenne szükség, amire van ígéret. Én is kiemelem a kistérség támogatását. Összesen 22 ezer cserép jutott a lakosságnak. Összefogtak a szomszédok, valamint a rokonok a bajban, ami megerősítette a kapcsolatokat – tette hozzá Czuprák László, Méhtelek polgármestere.

KM-LTL

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában