Helyi közélet

2016.11.10. 15:20

Különleges gasztro-show a fiatalokért Nyíregyházán

Nyíregyháza - Különleges gasztro-show helyszíne lesz december 9-én a megyei könyvtár: fogyatékkal élő fiatalok versenyeznek majd, azonban a nem mindennapi küzdelemnek csak győztesei lesznek.

Nyíregyháza - Különleges gasztro-show helyszíne lesz december 9-én a megyei könyvtár: fogyatékkal élő fiatalok versenyeznek majd, azonban a nem mindennapi küzdelemnek csak győztesei lesznek. A „versenyzőknek”, akik a saját tempójukban és képességeik szerint haladnak, karácsonyi hangulatot teremtve kell ünnepi díszbe varázsolniuk az asztalt, ahová szendvicseket, gyümölcssalátát és könnyű vacsorát fognak tálalni, amit a vendégekkel közösen fogyasztanak el. Amíg ők dolgoznak, ismert és népszerű művészek szórakoztatják a közönséget, olimpikonjaink pedig élménybeszámolót tartanak.

A rendezvényre érkezők láthatják-hallhatják Zám Andrea, Munkácsi Anita és Nagyidai Gergő színművészeket, Helebrandt Máté gyalogló, Veres Amarilla kerekesszékes vívó és edzője, Pákey Béla beszámolóit – a műsorvezetői feladatokat a Bencs Villa programszervezője, Orémusz Maja vállalta el. A műsor részeként bemutatkoznak a fiatalok is, kiderül, hogy ki miben erős és tehetséges, de természetesen szó lesz arról is, hogy az eseményt szervező Fiatal Fogyatékkal Élők Otthonáért Egyesületének (FIFOT) mi a célja a nem mindennapi viadallal.

– Kimondva nagyon egyszerűnek tűnik, hogy miért is küzdünk, a megvalósítás ennél sokkal nehezebb – mondta lapunknak az egyesület elnöke, Tolnainé Sitku Erika, aki maga is érintett: a fia gyengén látó.

Lelkesen, nagy lendülettel

– Egy olyan lakóotthont szeretnénk létrehozni Nyíregyházán vagy a környékén, ahol a fiatal fogyatékkal élők állandó felügyelettel és a segítségnyújtás lehetőségének igénybevételével gyakorolhatják az önálló életvitelt, ahol biztonságban, de nem elkülönülten élhetik mindennapjaikat. Tavaly hoztuk létre az egyesületet, mert szülőként azt tapasztaltuk, hogy erre nagy szükség volna a megyében. Lelkesen és nagy lendülettel kezdtük el a munkát, folyamatosan keressük a lehetőségeket, a megfelelő pályázatokat, építjük a kapcsolatokat, mindent, ami segíthet bennünket a célok megvalósításában.

Nem adjuk fel, mert tudjuk, hogy a gyerekeinknek meg kell tanulniuk, meg kell tapasztalniuk az önállóságot. Rendszeresen találkozunk, kézműveskedünk, kirándulunk, kerti partikat tartunk, farsangolunk, karácsonyi ünnepséget szervezünk. Az együttléteket mindenki igényli, a szülők és a fiatalok egyaránt.

Keressük a kapcsolódási pontokat a hasonló problémával küzdő szervezetekkel, intézményekkel, de őszintén el kell mondanom: a helyzetünk nem egyszerű. És nemcsak azért, mert állami források nélkül próbálunk fennmaradni, hanem azért is, mert az érintett családok egy része nem akar, vagy nem tud szembenézni a problémával. Szemléletváltásra van szükség a fogyatékkal élő gyermeket nevelő szülők és az egész társadalom részéről.

Ezen fiataloknak is szükségük van inspirációra, inger- gazdag környezetre a fejlődésükhöz, azonban vannak, akik nem így nevelik sérült gyereküket, rengeteg élménytől fosztva meg ezzel őket. A mi fiúnk aliglátó, de megtanult biciklizni, lovagolni, síelni, mindenhová elvisszük, így nagyon sok pozitív impulzus éri. A siker azon is múlik, hogy mennyien állunk az ügy mellé – mondja Tolnainé Sitku Erika.

KM-SZA

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában