Helyi közélet

2016.11.24. 09:46

Nem javult a levegő minősége: érvénybe lépett a füstköd-riadó riasztási fokozata Nyíregyházán

Nyíregyháza - A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatal Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főosztály ügyeletének tájékoztatása szerint Nyíregyházán a szálló por (PM10) légköri koncentrációjának 24 órás átlagértéke egymást követő két napon, 2016.11.22-én és 11.23-án meghaladta a riasztási küszöbértéket (100 μg/m3).

Nyíregyháza - A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatal Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főosztály ügyeletének tájékoztatása szerint Nyíregyházán a szálló por (PM10) légköri koncentrációjának 24 órás átlagértéke egymást követő két napon, 2016.11.22-én és 11.23-án meghaladta a riasztási küszöbértéket (100 μg/m3).

Napi átlagértéke a Széna téri mérőállomáson:

november 22-én 129,9 μg/m3,

november 23-án 131,3 μg/m3 volt.

A mai napon életbe lépett a füstköd-riadó riasztási fokozata.

A légszennyezettség további romlását elkerülendő kérjük a lakosságot, kerüljék a személygépjárművek (főként dízel üzeműek) használatát, lehetőség szerint utazzanak tömegközlekedéssel, kerékpárral vagy gyalogosan, valamint fűtésnél (amennyiben lehetőségük van rá) a szilárd tüzelés helyett a gáztüzelést részesítsék előnyben. Nyíregyháza egész területén tilos a kerti hulladék ill. avar égetése. A közterület-felügyelet munkatársai folyamatos ügyeletet tartanak fenn. A 42/414-118-as telefonszámon van lehetőség lakossági bejelentést tenni.

A szálló por egészségügyi hatásai a következők: A porrészecskék ingerlik, esetleg sértik a szem kötőhártyáját, a felső légutak nyálkahártyáját. A 10 mikronnál kisebb porrészecskék lejutnak a tüdőhólyagokba. A por belégzése a légzőszervi betegek (asztma, bronchitis) állapotát súlyosbítja, csökkenti a tüdő ellenálló képességét a fertőzésekkel, toxikus anyagokkal szemben. Veszélyeztetettek a légúti betegségben szenvedők, az idősek és a kisgyermekek. Javasoljuk, hogy ők kerüljék a szabadban való hosszabb idejű tartózkodást, és a szellőztetést lehetőleg a déli, kora délutáni órákban végezzék.

Az Országos Légszennyezettségi Mérőhálózat honlapján (www.levegominoseg.hu), illetve a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatal Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főosztály honlapján (http://ftvktvf.zoldhatosag.hu/) tájékozódhatnak az aktuális levegőminőségi adatokról.

– Nyíregyháza Megyei Jogú Polgármesteri Hivatala –


Időjárás előrejelzés Szabolcs-Szatmár-Bereg és Hajdú-Bihar megye térségére 2016. 11. 23-tól 11. 28-ig:

A Kárpát-medence térsége fölé a magasabb légrétegekben igen enyhe, száraz léghullámok érkeznek, mely a térségben nem párosul számottevő légmozgással. Így a derült ég alatt éjszakánként erősen lehűlő felszín közeli légréteg csak részben tud elkeveredni a magasabb rétegekkel, egyre erősödő felszín alapú inverzióra kell számítani.

A hét végéig számottevő szél és csapadék nem valószínű, így a szennyezőanyagok felszíni koncentrációja várhatóan szerda este is a keddihez hasonlóan magas lesz, ekkor a keveredési réteg magassága néhányszor 10 m-re csökken. A reggeli minimumok 0 fok körül, délután pedig a naposabb részeken 10, a ködös területeken csak 5 fok körül alakulnak. A ködhajlam egyre inkább fokozódni fog, helyenként már szerdán napközben is tartósan megmarad a köd ill. az abból képződött alacsonyszintű felhőzet. A tartós köd megjelenésével a keveredési réteg vastagsága kissé megnövekszik, így csütörtöktől a koncentrációk csökkenése valószínű.

Péntektől a magasban is nedvesebb légtömegek érkeznek a térség fölé, gyengül az éjszakai kisugárzás és az inverzió is, nő a keveredési réteg vastagsága. Szombaton és vasárnap kisebb eső is előfordulhat. Enyhülnek az éjszakák, dél körül pedig 5 és 10 fok között valószínű a hőmérséklet.

Hétfőn észak felől várhatóan sarkvidéki eredetű léghullámok zúdulnak nagy sebességgel a térségbe, a feltámadó viharos északi szél kitisztítja majd a levegőt.

– Országos Meteorológiai Szolgálat, Miskolci Veszélyjelző és Szolgáltató Iroda –


Nyíregyháza – Hétfőn a tájékoztatási, kedden pedig a riasztási küszöbértéket is átlépte Nyíregyházán a szálló por légköri koncentrációja a legutóbbi két nap 24 órás átlagában – közölte a megyei kormányhivatal környezetvédelmi és természetvédelmi főosztálya.

Nyíregyháza – Mint ma kiderült, tegnap, azaz 22-én átlépte a riasztási küszöbértéket a szálló por.

Ma már 272 százalékos levegőszennyezettségi adatokkal sokkol az Időkép szmogtérképe (reggel 7 órás frissítés szerint). – A meteorológiai körülményeket figyelembe véve semmilyen kiugró értéket nem mért a Széna téri automata mérőállomás – reagált Rozinka Zsolt Illés a nagy port kavart hírre, amely szerint „nagyon durvák” Nyíregyháza légszennyezettségi adatai.

A tegnapinál is durvább adatokat mutat az Időkép szmogtérképe: tegnap még azt mutatta, hogy a városban és a környékén 228 százalékos a légszennyezettség, ma már 268 százalékos (!) horror-adattal sokkol (a reggeli 7:20-as frissítés szerint). Tényleg nagy a baj?

Nyíregyháza – Nem tudni még, mi okozza a jelenséget, mindenesetre elég durva látvány…

Ezek is érdekelhetik