Helyi közélet

2016.12.04. 09:24

Csíráztatás otthon

Nyíregyháza - Télen egyre kevesebb természetes vitaminforrás áll rendelkezésünkre.

Nyíregyháza - Télen egyre kevesebb természetes vitaminforrás áll rendelkezésünkre.

Egy gyors, olcsó és otthon is termeszthető vitaminforrás a csíranövény. Csupán pár centiméteres termőföld vagy néhány réteg papírtörölköző segítségével is könnyen létrehozhatunk egy konyhai kiskertet, ahol gyorsan, három–nyolc napon belül „learathatjuk” a termést. A csírák a legtáplálóbb élő nyers ételek, melyhez hozzájuthatunk.

– A csíráztatás első lépése az, hogy kezeletlen (vegyszermentes), csíráztatható magokat vásárolunk – mondta el lapunknak Kohán Márk, a nyíregyházi Klorofill Kertészeti Áruda vezetője. A szakember példaként egyes gabonaféléket (például búza, árpa, rozs), hüvelyeseket (lencse, bab, borsó), olajos magvakat (napraforgó, lenmag, tökmag) és füveket, fűszernövényeket (mustár, zsázsa, hajdina) javasol.

Csíráztatótál

Szerinte a legegyszerűbb és leggyorsabb módja a csíráztatásnak az, ha vásárolunk egy csíráztatótálat, de „végszükség esetén” használhatunk a csíráztatáshoz széles szájú befőttesüveget, szitát vagy szűrőt is. – A magvakat folyó víz alatt átmossuk. Ezután következik az áztatás: a magok eredeti méretük többszörösére dagadnak. Az áztatási idő függ a magtól: gabonaféléket általában 12 órán át, apróbb magvakat 4–6–8 órán át célszerű áztatni, annyi vízzel, amennyi ellepi a magot – emelte ki Kohán Márk. Hozzátette: az áztatás után újra érdemes átöblíteni a magokat langyos vízzel, majd át kell helyezni őket a tálakba. Fontos, hogy a magokat naponta legalább kétszer öblítsük át vízzel, hogy ne penészedjenek be. Mikor a magok elérték a csíranagyságot (pár milliméter vagy néhány centiméter), fogyasszuk el őket! Ez fajtól függően 2–4 napot vehet igénybe.

KM-TG

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában