Helyi közélet

2016.12.27. 12:44

Emlékhelyet avattak a tirpák ősök tiszteletére

Nagycserkesz, Halmosbokor - A Nagycserkeszt Nyírtelekkel összekötő út mentén, Halmosbokorban adták át a tirpák emlékhelyet.

Nagycserkesz, Halmosbokor - A Nagycserkeszt Nyírtelekkel összekötő út mentén, Halmosbokorban adták át a tirpák emlékhelyet.

A vályogtéglából (agyagos föld) készült emlékmű egy nádfedeles tirpák ház tornácos részletét jeleníti meg. A falon lévő emléktáblák az ősök tiszteletét hirdeti. Mellette a bokortanya közösségéért sokat és eredményesen tevékenykedő két kiemelkedő személy Hulvey András (1924-2015) tanító és Tomasovszki András (1904-1966) országgyűlési képviselő, tsz-elnök portréja látható. Az ajtónyílás egy gyertyagyújtó helyre vezet, ahol az ott éltek nevei olvashatóak születésük és haláluk dátumával. Az emlékmű melletti információs táblák írásos és képi formában mutatják be bokortanya múltját és jelenét.

[/caption]

– Az emlékhely döntően közadakozásból készült, emellett rengeteg segítőkész ember munkáját is dicséri – emelte ki Magyar László, aki a saját ötletének kivitelezését, a vályogbeszerzéstől az avatóbeszédig szervezte. – Mindezt megelőzte egy kiadvány megjelenése is, mely a település történetét dolgozta fel. Mint ismert, a Nyíregyházát körülvevő tanyabokor rendszer Magyarországon egyedülálló lakóhelyszerkezetet mutat. S aki szeretné megismerni ezt a több mint tíz nemzedékkel ezelőtt létrehozott egyedi világot, látogasson el Halmosbokorba!

KM-DM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában